Rogatica dobila drugi turistički vodič – Opština u riječi i slici

12.02.2019.

ROGATICA – Jula 1984. godine zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih oko tadašnjeg Turističkog saveza štampan je prvi turistički vodič kroz ovu opštinu „kao pionirski korak u pokušaju da se prikupe i objave informacije koje mogu korisno poslužiti građanima opštine, pogotovo putnicima namjernicima, našim gostima“.

Ovaj dokumenat skromne tehničke opreme, ali krcat dragocjenim podacima o onom što se zove turizam, bio je „na snazi“ sve donedavno kada je angažovanošću radnika Turističke organizacije opštine i finansijsku podršku Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske i opštine Rogatica, objavljen novi turistički vodič.

Cilj je, kazuje direktor Turističke organizacije Predrag Ujić, da Rogaticu učini poželjnom turističkim odredištem sa prepoznatljivom i kvalitetnom ponudom.

Novi vodič, naglasio je Ujić, štampan je u 500 primjeraka i uz pomoć kratkih tekstova i obilje fotografija nudi njegovom korisniku niz podataka o opštini, njenom geografskom položaju, prirodnim, kulturno-istorijskim i drugim znamenitostima, infrastrukturnim, smještajnim i drugim resursima.

Tu su podaci o naslijeđu iz praistorijskog i antičkog doba, srednjevjekovnog perioda na koje podsjeća i 2628 stećaka u 88 nekropola širom opštine po čemu se posebno izdvajaju nekropola u Lađevinama i na Borku kod Stjenica koja je ušla na listu svjetske baštine UNESKO-a.

U Vodiču je i priča o srednjevjekovnom gradu Borač sa više vrijednih fotografija njegovih ostataka do današnjih dana. Nije izostao ni Andrićev most na Žepi i Redžep-pašina kula u Žepi, Jevrejsko groblje u Rogatici, pravoslavna i katolička crkva u Rogatici, Sudžaunova džamija u Rogatici koja je sagrađena u 17. vijeku… Na stranicama Vodiča i novija zdanja kao što je Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni srpski i crnogorski vojnici izginuli u borbama sa austro-ugarima 1914. godine i Spomen-kapela koja čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Posebna pažnja, kazuje još Ujić, posvećena je prirodnim ljepotama kanjona Rakitnice, Žepe, Prače i dijelova Drine koja protiče kroz područje opštine. Tu su i podaci o podzemnom blagu koje nude pećine Banja Stijena, Govještica i Golubovići, a na otvorenom dominira plato Borika od Sjemća do Crkvina, Tatinice i Starog Broda sa memorijalnim spomen-obilježjem poginulim Srbima 1942, Ziličina i Žepa sa Slapom.

Turistički vodič vodi i kroz bogat biljni i životinjski svijet opštine. Tu je mečija lijeska na Lijesci kod Borika, Pančićeva omorika, planinska sasa, poznatija kao šukundjed, ali i lovišta bogata divljim životinjama među kojima su, ne računajući sitnu divljač, divlje svinje, srndaći, vukovi, pa čak i car šuma ovog kraja mrki medvjed. Tu je i ribolov na ovdašnjim rijekama i jezeru ukroćene Drine na više mjesta iznad i ispod HE „Višegrad“, odnosno Perućac kod Bajine Bašte.

Vodič korisnika vodi i kroz kalendar značajnijih manifestacija koje se održavaju na području opštine od januara kada počinje tradicionalni Božićni turnir u malom fudbalu, preko Sretenja Gospodnjeg u februaru i takođe tradicionalnog susreta kulturno-umjetničkih društava regije, Ilindanskog sabora na Borikama, Preobraženjskih dana u Rogatici do regionalne poljoprivredne izložbe krajem septembra i takmičenja pjevača amatera regije u novembru.

U Vodiču su i podaci o ugostiteljskim i drugim potencijalima, važnijim telefonima i niz drugih informacija za posjetioca Rogatice, rekao je na kraju prvi čovjek turizma u Rogatici Predrag Ujić.

BORIKE IZGUBILE SJAJ

Ja nisam Rogatičanin po rođenju. Ovdje sam nedavno došao po onoj „odakle si, odakle mi je i supruga“. Prije dolaska u Rogaticu puno sam toga čuo o Borikama i njihovim znamenitostima. To je i razlog da sam jedva čekao da ih posjetim. Otišao sam gore i vratio se razočaran. Od nekadašnjeg sjaja gore više nema ništa. Gore sada fale ideje, ljudi za njihovu realizaciju i pare. Zato predlažem onim koji su uradili i prije svega finansirali Vodič, ili da nađu partnera, da odriješe kesu i odaberu ljude koji će vratiti sjaj ovom kraju kome je Bog i priroda sve dala, ali je nebrigom devastirano i svedeno u ravan, reče Slobodan Ristović koji je rođen u Čajetini, a u Rogaticu došao iz Užica.