Zadružni dom na Borikama čeka hitnu snaciju

27.02.2019.

ROGATICA – Prvih pedesetih godina prošlog vijeka na području opštine Rogatica najvećim dijelom fizičkom radnom snagom uz volujske zaprege i primitivan građevinski alat, izgrađeni su dobrih para vrijedni i po veličini daleko najveći objekti – zadružni domovi u Seljanima, Gučevu, Mesićima i Borikama.

Početkom osamdestih godina istog vijeka zahvaljujući velikom privrednom vizionaru, pokojnom Stevu Obradoviću, tadašnjem direktoru UPI-jeve Radne organizacije „Agrokombinat“, domovi u Seljanima, Gučevu i Borikama, doživjeli su temeljitu adaptaciju i vraćani namjeni koja je bila višestruka. Prije svega bili su objekti za djelatnost iz široke lepeze poslovanja „Agrokombinata“ koji je bio organizovan po uzorku na „Agrokomerc“ iz Velike Kladuše. S razlogom jer su Fikret Abdić i Stevo Obradović zajedno studirali agronomiju i kasnije, u poslu, jedan drugog podržavali i pomagali.

Vrijeme je učinilo svoje i zadružni domovi izgubili svoj značaj. Dom u Mesićima, koji je bio pretvoren u osnovnu školu odnio je posljednji rat, a zbog loše privatizacije nekad velikog i perspektivnog „Agrokombinata“ čija je vrijednost imovine 2005. procijenjena na preko 14 miliona maraka i znatno više nego i jedan drugi privredni kolektiv u Rogatici, domovi u Gučevu i Seljanima zjape prazni.

Slično je i sa zadružnim domom na Borikama, s tim što je on imao dobro burniju istoriju. Početkom 1979. (4. januara) u požaru izgorio je znatan dio krova centralnog objekta, uništena stolarija i veliki dio inventara. I tada su intervenisali iz „Agrokombinata“ i domu je udahnut novi život kojim je živio do ovogodišnjih januarskih sniježnih padavina pod čijim teretom popustila krovna konstrukcija i došlo do urušavanja ovog objekta iznad sale u kojoj su se nekad odvijale društvene aktivnosti (sijela, igranke, priredbe, zborovi građana i čak dočekivane nove godine), ali i bila skladište za privremeni smještaj raznih poljoprivrednih proizvoda, ljekobilja, vune i druge kabaste robe.

Zadružni dom na Borikama nakon požara 4.1.1979.

Boričani i svi drugi kojim je ovaj kraj na srcu mišljenja su da bi se u što kraćem vremenu trebalo da interveniše i spasi ovaj objekat bar do nivoa da se zaustavi dalje propadanje. Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Borike Darko Nedić apeluje da se dom spašava, ali MZ na čijem je on čelu za to nema nikakvih mogućnosti. On reče da je grehota i sramota da dom propadne jer su se Borike po nemu poznavale i u njemu su nekad bile kancelarije zemljoradničke zadruge, zadružne prodavnice, stanovi zaposlenih, veterinarska ambulanta, pa čak i sjedište bivše opštine Borike do 1958, godine.

Pošto je nad „Agrokombinatom“ u toku stečajni postupak kod Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, stečajni upravnik Radomir Jokić iz Teslića reče da je još daleko kraj stečajnog postupka, koji će po svemu sudeći biti i likvidacioni, pa će, mimo uobičajene prakse, učiniti sve da se čim vremenske prilike dozvole pokušati da iznađe sredstva da se koliko-toliko sanira krov na domu i objekat kao cjelina zaštiti od daljeg propadanja.

Jokić u ulozi stečajnog upravnika „Agrokombinata“ kazuje da bi on bio najsrećniji čovjek kada bi se našao kupac za ovaj dom, ali i domove u Seljanima i Gučevu koji kao objekti imaju izuzetne vrijednosti sa višestranom mogućnosti upotrebe od interesa za selo i poljoprivredu.