Dan opštine i krsna slava Rogatice istog dana?!

29.03.2019.

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na danas, 29. marta održanoj redovnoj sjednici, većinom glasova pozicije, usvojili su nacrt odluke o izmjeni Statuta ove lokalne zajednice prema kojoj bi počev od ove godine dan opštine i krsna slavili 19. avgusta na Preobraženje Gospodnje.

Tog dana bi bio neradni dan za sve organe opštine, preduzeća, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač opštine.

Do sada je krsna slava opštine bilo Preobraženje Gospodnje, a praznik – dan opštine 27. septembar, u znak sjećanja na ovaj datum davne 1914. godine kada je, navodno, prvi put oslobođena Rogatica.

Kako su istoričari osporili 27. septembar kao dan prvog oslobođenja ovog mjesta, a u cilju racionalizacije troškova i vremena, ubuduće bi se dan opštine obilježavao kad i krsna slava na Preobraženje Gospodnje 19. septembra.

Inicijativu za ovu promjenu pokrenuo je klub odbornika SNSD i odbornici koji čine većinu u opštinskom parlamentu.

Pošto se radi o nacrtu odluke koja traži širu javnu raspravu, zaključeno je da načelnik opštine istu provede i sa izvještajem dostavi prijedlog Skupštini za narednu sjednicu krajem aprila.

Na sjednici je doneseno i više drugih odluka. Među njima je i o prodaji zgrade bivšeg dječijeg obdaništa u Preobraženjskoj ulici, preko puta Osnovne škole „Sveti Sava“, javnom licitacijom sa početnom cijenom od 98.124 maraka.

Donesena je i odluka o nastavku sufinansiranja estetskog uređenja fasada u dijelu ulice Srpske sloge na novih 11 stambeno-poslovnih zgrada koje nose brojeve: 1A, 13, 42, 50, 54, 58, 89, 91, 93 i 95 i broj 14 u ulici Pere Kosorića, čije čeone fasade gravitiraju glavnoj ulici ili su im bočni dijelovi vidljivi sa glavne ulice, tj. Ulice Srpske sloge.

Procenat učešće opštine u sufinansiranju ostaje isti – 98 posto, dok će zajednice etažnih vlasnika i sami vlasnici učestvovati sa svega 2 posto troškova.

Na ovoj, maratonskoj sjednici, koja je trajala čak četiri i po sata, razmatrani su i prihvaćeni izvještaji o radu i finansijski izvještaji za 2018. javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština. Riječ je o Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Dječijem vrtiću „Bambi“, Centru za socijalni rad, Turističkoj organizacije opštine, Centru za kulturu i sport „Radenko Mišević“, Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“, JP „Komrad“ i „Vrela Seljani“.
Razmatrana je i Informacija o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu Opštinske boračke organizacije i o sprovođenju zakona i drugih propisa iz oblasti zaštite boraca, invalida rata i porodica poginulih boraca.