Gdje su i šta rade rogatički učenici generacija – Od apotekara do doktora nauka

30.03.2019.

ROGATICA – Dugogodišnja je tradacija u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici da se na kraju svake školske godine proglašava učenik generacije. To je po svim parametrima četverogodišnjeg školovanja najbolji učenik maturant koji sa sobom nosi određene benefite među kojima je i pravo na opštinsku stipendiju bez prolaska kroz konkursnu proceduru i na nastavak školovanja za zanimanje po vlastitom izboru.

Kako se radi o najboljim, mnogi se pitaju šta se sa njima dešava poslije završetka srednje škole? Jer ih u Rogatici uglavnom nema. To je i tema ankete koju smo ovih dana uradili sa učenicima generacije posljednji deset godina.

Pošli smo od školske 2007/2008. godine i Ljiljane Marijanović, koja je u svijet pošla kao gimnazijalac.

Odmah po završetku srednje škole upisala sam osnove studija elektrotehnike i računarstva – odsjek telekomunikacije u Novom Sadu. Taj dio studija okončala sam 2012. i nastavila master studije na istom smjeru i završila 2014. Sa prosječnom ocjenom 9,75.

Nakon dvogodišnjeg rada kao programer i istraživač, reče ona, upisala sam doktorske studije u Beču na smjeru telekomunikacije. Ispite na doktorskom studiju završila sam sa ocjenom 10. Trenutno radim na Institutu za telekomunikacije Tehnološkog fakulteta u Beču kao asistent na projektu. Do sada sam odbranila 6 naučnih radova. Moja teza se zasniva na istraživanju pete generacije tehnologija za mobilne komunikacije koju ću, nadam se, braniti početkom 2020. godine.

Godinu dana kasnije učenik generacije bila je ekonomski tehničar Sanja Tošović. U redovnom roku završila je Ekonomski fakultet na Palama. Vratila se u Rogaticu, odradila pripravnički staž i dobila stalni posao u DOO „Pover“. Udala se i sada brine o dvomjesečnom sinu Vasiliju. Planira nastavak školovanja i ostanak u Rogatici kao mirnom porodičnom gradiću.

Dragana Radojčić, učenik je generacije 2009/2010. Iako sa diplomom gimnazijalke, upisala je elektrotehniku i računarstvo na Fakultetu tehničkih nauka, smjer elektroenergetski sistemi, u Novom Sadu. Kao stipendista fonda „Dositej“ i države Srbije, studije je okončala sa prosječnom ocjenom 10.

Kao viši razvojni inženjer softvera Dragana je svoje znanje iskazuje na dizajnu i implementaciji softverskih rješenja za pametno upravljanje distributivnim mrežama u softverskoj kompaniji Šnajder elektrik za distributivni menandžment sistem. Njen rad posebno je fokusiran na obnovljive izvore energije i osmišljavanje rješenja na softversku kontrolu ovih resursa i prevenciju negativnih efekata na elektroenergetsku mrežu.

Školske 2010/2011. učenik generacije rogatičkih srednjoškolaca bila je Negoslava Kanostrevac. Školske klupe zamijenila je amfiteatrom Medicinskog fakulteta u Banja Luci u smjeru farmacije. Diplomirala je januara 2017. i vratila se u rodnu Rogaticu. Priprevnički staž odradila je i posao kao magistar farmacije dobila u „Crvenoj apoteci“ u Rogatici.

Najbolja školske 2011/2012. bila je Anđela Stojanović Kao stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ i Ministarstva prosvjete i kulture RS, školovanje je nastavila na Medicinskom fakultetu u Foči. Ostala su joj još tri ispita do završetka studija koje prati prosječna ocjena 9,49 uz objavljeni naučni rad iz infektologije koga je prezentirala na Međunarodnom studentskom kongresu medicine u Slovačkim Kosicama.

Marija Veselinović bila je laureat generacije 2012/2013. Želju da studira Fizički fakultet realizovala je na Univerzitetu u Beču, u kome je završila osnovne studije na smjeru nuklearne fizike u domenu nuklearne medicine koju je studirala uz rad kako bi za sebe obezbijedila troškove školovanja i izdržavanja.

Nakon završetka studija Marija je odradila praksu na Institutu za nuklearnu medicinu. Trenutno je na master studijima i stažira u sektoru nuklearne medicine pri Ujedinjenim nacijama sa sjedištem u Beču.

Uz to ova vrijedna djevojka kao bivša odbojkašica u Beču je položila ispit za odbojkaškog sudiju i trenutno sudi u Bečkom odbojkaškom savezu i nacionalnoj ligi Austrije.

Biser rogatičkog srednjoškolskog centra je i Marija Lošić. Ona je kao ekonomski tehničar bila najbolja u generaciji 2013/2014. Dalje školovanje nastavila je na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu na smjeru poslovni informacioni sistemi. Diplomirala je prošle godine na temu „Informaciona tehnologija i sistemi u upravljanju ljudskim resursima“ sa čistom desetkom. Karijeru je počela ostvarivati u Naftnoj industriji Srbije, a ljubav prema bankarstvu odveo ju je u Erste banku, jednu od vodećih kompanija za pružanje finansijskih usluga u srednjoj i istočnoj Evropi u sektoru upravljanja rizicima.

U timu najboljih rogatičkih srednjoškolaca u posljednjih 10 godina bio je i jedan muškarac – gimnazijalac Zlatko Šubara iz generacije 2014/2015. Školovanje je nastavio na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu u smjeru računarstvo i informatika. Studije je u rekordnom roku okončao sa prosječnom ocjenom 9. Zaposlio se i radi u „Info studiju“ u Sarajevu i trenutno je na drugom ciklusu elektrotehnike.

Teodora Džatić je bila najbolja u generaciji školske 2015/2016. godine. Školovanje je nastavila na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banja Luci. U redovnom roku kao stipendista Ministarstva za prosvjetu i kulturu dala je sve ispite iz prve i druge godine sa prosječnom ocjenom 9,44. Uspješno „gazi“ i treću godinu kao stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ uz bavljenje nizom van nastavnih aktivnosti.

Studije u Novom Sadu započela je i Dejana Obradović, najbolja iz generacije 2016/2017. Upisala je i prvu godinu dala sa prosječnom ocjenom 9,00 na Tehnološkom fakultetu u području kontrole kvaliteta na studijskom programu prehrambeno inženjerstvo. Misli da nije pogriješila ni u odabiru fakulteta ni studijskog programa.

ROGATIČANKA BILA I OSTEJE

Zanimljivo je da se ja studirajući farmaciju u Banja Luci nisam mogla poistovijetiti sa tim velikim gradom ili možda nekim drugim. Jedva sam čekala da odem u svoju Rogaticu. Tako je bilo i kad sam okončala studije, iako nisam znala da ću posao dobiti. Posrećilo mi se. Sve što sam poželjela ovdje u sam dobila. Odradih pripravnički, dobih stalni posao za koji sam se školovala, „nađe“ me momak i ja, izgleda, definitivno ostah, kao što sam i bila, Rogatičanka. I ne kajem se. Ovdje mi je majka, rodbina, prijatelji, posao, reče mlada apotekarka Negoslava Kanostrevac, koja se rodila poslije smrti oca Negoslava koji je hrabro poginuo kao borac VRS i zato nosi njegovo ime.

Srednjoškolski centar (SŠC) pod imenom „27. Januar“ datira od 12. jula 2012. Baštini prvenac srednjoškolskog obrazovanja u opštini – bivšu Ekonomsku školu „5 maj“, koja je počela sa radom 1960. godine. Na početku školske 1970, umjesto ekonomske škole osniva se gimnazija „Pero Kosorić“, a nešto kasnije i Škola učenika u privredi od kojih se januara 1978. organizuje Srednjoškolski centar „Veljko Vlahović“ sa OOUR-ima Gimnazija i Škola sa praktičnom obukom metalske struke i tako sve do izbijanja rata 1992-1995. Poslije rata počeli smo kao Srednja škola, a onda Javna ustanova SŠC „27. januar“ Rogatica, reče aktuelni direktor Centra Žaklina Lelek.

Uz ekonomske tehničare i gimnazijalce, dodala je ona, iz klupa ove obrazovno-vaspitne ustanove izašle su generacije metalaca, građevinaca, drvnih tehničara, konobara, kuvara, elektrotehničara i elektroinstalatera i radnika raznih tekstilnih zanimanja, odnosno onih koja su u svoje vrijeme trebali privredi opštine.

Za posljednjih 10 godina, odnosno od školske 2009/2010. godine, naglasila je Lelekova, do zaključno sa prvim polugodištem tekuće školske godine, kroz Centar je prošlo 3821 učenika. Među njima je bilo 598 ili 15,6 posto sa ocjenom odličan – 5, a 1057, ili 27,6 posto, sa ocjenom 4, odnosno vrlo dobar.