Parastos za postradale Srbe u Starom Brodu [FOTO]

22.03.2019.

ROGATICA – Kod Spomen-obilježja za stradalih preko 6000 Srba uglavnom staraca, žena, djevojaka i djece u proljeće 1942. godine od strane ustaša Francetićeve Crne legije, danas, na Mladence, u Starom Brodu održan je parastos i vraćeno sjećanje na to tužno proljeće u kome je nabujala Drina nosila nedužne samo zato što su bili Srbi.

Nakon prisluživanja svijeća zadušnica, u prisustvu većeg broja uglavnom mladih iz Rogatice, Višegrada i drugih opština Sarajevsko-romanijske regije, parastos su služili sveštenici iz Višegrada i Rogatice. Među sve manjim brojem preživjelih starobrodskog stratišta došao je Risto Borovčanin iz Pediša kod Sokoca, ali zato ove godine nije bilo Miloša Baševića iz Brankovića. Otišao je na onaj svijet da tamo svjedoči o Miloševićima i Starom Brodu. Tamo, valjda, nije zabranjeno o tome pričati kao što je, kako je on svjedočio, bilo u vrijeme poslije Drugog svjetskog rata.

Na Spomen-obilježje stradalim vijence su položili načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić i Višegrada Mladen Đurović.

U kratkoj besjedi glavni inicijator i nosilac aktivnosti oko podizanja cijelog Spomen-kompleksa u kome se uz jedinstven spomenik sa velikim krstom nalazi spomen-kapela, na čijim zidovima su ispisana imena većeg broja stradalih, i neki drugi sadržaji, prota Dragan Vukotić iz Višegrada rekao je da je okupljanje na Mladence u Starom Brodu postala već tradicija. Dolazimo, naglasio je on, da se pomolimo za duše naših predaka koji su ovdje u proljeće 1942. stradali na najstrašnije moguće načine koji se ne mogu zamisliti u savremenoj istoriji.

Zato se mi ovdje okupljamo svake godine i činimo parastos i pomen za sve njih i molimo Boga za spas njihovih duša, a u stvari oni su ti molitvenici pred nama. Postradali su zbog vjere pravoslavne, vjere u Hrista i što su bili Srbi., rekao je još prota Vukotić.

Prota Vukotić najavio je da će se ove godine, 25. Maja, ovdje dogoditi značajan događaj. Otvoriće se muzej žrtvama Starog Broda i susjednih Miloševića koji će biti mjesto hodočašća cjelokupnog srpskog i ne samo srpskog naroda.