Počeo edukativni kamp u Andrićgradu

04.04.2019.

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu danas su počele edukativne radionice na kojima učestvuju 34 učenika, nagrađena na konkursu „Zašto je kultura /meni/ važna?“, koje je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da je kod djece zapažena kreativnost i potencijal koji bi se mogao dalje razvijati, pa je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odlučilo da ove godine nagrada za najbolje učenike bude edukativni kamp.

„Ta nagrada je iskustvena, a učenici će imati priliku da sa mentorima učestvuju u stvaranju umjetnosti“, navela je Đakovićeva.

Ona je napomenula da su u kampu učenici iz šest oblasti umjetnosti obuhvaćenih konkursom – likovne, primijenjene umjetnosti i dizajna, fotografije, književnosti, te dramske umjetnosti, filma i muzike.

„Svi oni imaju trodnevne organizovane radionice, u okviru kojih će, zajedno sa mentorima, moći da sprovedu svoju ideju do kraja“, rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će učenici iz Andrićgrada ponijeti najljepše uspomene i da će steći dragocjeno iskustvo.

„Osim edukativnih radionica, imaće priliku da posjete sve što Višegrad i Andrićgrad nude, a znamo da se u Višegradu nalazi i kulturno dobro koje je upisano na listu Svjetske baštine Uneska, a to je Most Mehmed-paše Sokolovića“, rekla je Đakovićeva.

Ona je zahvalila Republičko-pedagoškom zavodu koji je partner Ministarstva prosvjete i kulture i Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da će u okviru ovih radionica mladi moći da razviju talente, te da neki od njih kasnije upišu Akademiju.

„Naš zadatak je bio da naše kolege u prvom koraku projekta, procjene talentovane učenike, koji su se prijavili na konkurs, a sada da rade sa njima. Bio je veliki broj prijavljenih radova, a oni su nastojali da odaberu one koji su najkreativniji“, dodala je Dodik i dodala da su se sa Akademije veoma rado odazvali ovoj radionici.

Učenica banjalučke gimnazije Sofija Miljatović rekla je da je konkurisala za kratki film.

„Nadam se da ću steći nova znanja koja do sada nisam imala ili bila u mogućnosti da ostvarim i saznam“, navela je Miljatovićeva.

Učenik banjalučke gimnazije Matija Aleksić izrazio je očekivanje da će naučiti nešto novo o književnosti i pisanju, kao i da će se zabaviti u Višegradu i Andrićgradu.

Učenik Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika Nikola Maksimović rekao je da mu je želja da se profesionalno bavi muzikom, odnosno filmskom kompozicijom i komponovanjem.

„Očekujem da ću naučiti nešto novo, što je najbitnije za moj razvoj“, naveo je Maksimović.

Radionice će trajati do 6. aprila.