Borike kod Rogatice – Regionalni put pun udarnih rupa

26.05.2019.

ROGATICA – Kroz plato Borika koga pokriva istoimena na području opštine najveća mjesna zajednica uz više desetina kilometara asfaltiranih i makadanskih lokalnih i nekategorisanih puteva prolaze i dva regionalna. Radi se o putevima Rogatica – Lijeska – Sjemeć – Višegrad i, posebno teretom opterećeni zbog izvoza drvnih sortimenata, Han Pijesak – Žepa – Borike – Pešurići – Međeđa na Drini.

O lokalnim putevima od izgradnje do održavanja brine se mjesna zajednica i opština, a o regionalnim država preko Puteva Republike Srpske.

I dok opština i mjesna zajednica u granicama mogućnosti izvršavaju svoju obavezu, dotle o regionalnim putevima, sudeći po njihovom stanju, nije baš tako. To najbolje pokazuje dionica puta Lijeska – Arnautovići – Budeta, odnosno granica rogatičke i opštine Han-Pijesak.

Na ovoj dionici od desetak kilometara toliko je na asfaltu udarnih rupa i kratera da se njima više ne može normalno prolaziti.

Rupe na ovom putu bile su i pred prošlogodišnje oktobarske izbore kada je oko 600 metara presvučeno novim asfaltom i tu se stalo. Zlobnici tvrde – tako će biti do narednih izbora?!

Predsjednik Mjesne zajednice Borike Darko Nedić reče da mjesna zajednica na planu popravke ovog puta ne može ništa učiniti. To kazuju i u resornom odjeljenju Opštinske uprave jer to nije u njihovom opsegu djelovanja. Ali, zato, svi oni koji svojim vozilima prolaze ovim dijelom puta rizikuju da ostanu bez točkova na vozilima ili pretrpe drugu veću štetu, na jednoj strani, ili, zbog traženja boljeg dijela puta i prebacivanja iz jedne u drugu kolovoznu traku dovode u opasnost i sebe i vozilo, na drugoj, iako , kako tvrde i to je istina, uredno plaćaju putarinu i druge obaveze uz registrovanje vozila.

Ne zna se, pričaju oni, kada je gore prolaziti – kad je kolovoz suv ili kad padne kiša i voda pokrije udarne rupe. Otuda i salve očekivanih negativnih reagovanja i osuđivanje čak i onih koji prema ovom putu nemaju nikakvih nadležnosti – mjesnu zajednicu i opštinu. Boričani Miladin Planojević, Mile Šarenac i dosta drugih s pravom se pitaju nije li odnos prema ovom putu cilj da se omrzne kraj i da se iz njega ekspresno odlazi, a o povratku da se i ne govori.