SO-e Rogatica – Povelja bolnici Foča

28.06.2019.

ROGATICA – U okviru priprema za predstojeću Krsnu slavu i Dan opštine Preobraženje Gospodnje, juče, 27. Juna, održanoj redovnoj sjednici odbornici SO-e donijeli su odluku o dodjeli nagrada i priznanja za 2019. godinu.

Povelja kao najveće opštinsko priznanje dodijeljena je Univerzitetskoj bolnici Foča za višegodišnju uspješnu saradnju na zaštiti zdravlja stanovnika i širenju zdravstvene kulture na području ove lokalne zajednice.

Zahvalnica opštine podshumno dodijeljena je Srećku Forcanu, nedavno preminulom mladom košarkašu KK Mladost u Rogatici i „Igokee“ iz Laktaša, a novčana nagrada dodijeljena je mladoj atletičarki ovdašnjeg Srpskog atletskog kluba Snežani Ćaćić.

Povelja, zahvalnica i novčana nagrada laureatima biće uručene na svečanoj sjednici SO-e koja će se održati uz Slavu i Dan opštine, Preobraženje Gospodnje.

OPET O PUTU STJENICE – KOVANJ

Pored ove jednoglasno donesene odluke, donesena je i odluka o usklađivanju sa Zakonom o socijalnoj zaštiti akata o osnivanju Javne ustanove Centar za socijalni rad, te odluka o usvajanju Programa bezbjednosti saobraćaja na putevima u opštini za period 2019-2024. godina sa detaljnom analizom postojećeg stanja, kratkoročnim i srednjoročnim ciljevima, mjerama i zadacima odgovornih subjekata i rokovima provođenja.

I ovog puta aktueliziran je problem magistralnog puta Stjenice – Kovanj i neosvjetljenost tuneka od Sastavaka kod Mesića do Ustiprače gdje se dešavaju česti saobraćajni udesi pa i sa kobnim posljedicama. Zaključeno je da načelnik opštine uputi pismo nadležnim za puteve i zatraži organizovanje šireg sastanka na temu problema magistralnog i regionalnih puteva, posebno puta Lijeska – Budeta i dalje prema Han-Pijesku.

Na ovoj sjednici odbornici su usvojili i Plan održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih puteva i ulica na području opštine za 2019. u kome su kao sastavni dijelovi opšta dokumentacija, kartografski i tabelarni prilozi sa planskim aktivnostima na održavanju, zaštiti, rekonstrukciji i izgradnji novih puteva sa procjenom potrebnih 1,5 miliona maraka.

U okviru ove sjednice razmatrane su i prihvaćene tri informacije.

Prva se odnosila na stanje zanatsko-preduzetničke djelatnosti na području opštine za period juni 2018 – kraj maja ove godine prema kojoj egzistira 183 registrovana preduzetnika ili za 7 manje nego prethodnom uporednom perioda.

Do smanjenja broja preduzetnika došlo je u poljoprivredi za 4, trgovini 2 i po jedan u ugostiteljstvu, među taksistima i autoprevoznicima, dok je broj zanatskih radnji i u „ostalim djelatnostima“ povećan za po jednog preduzetnika.

ZASIJAN 481 HEKTAR ZEMLJIŠTA

Razmatrana je i prihvaćena, uz jedan uzdržan glas od prisutnih 18 odbornika, i informacija o obavljenoj sjetvi tek minulog proljeća.

Iako vremenske prilike nisu bile naklonjene poljoprivrednicma, zasijano je ukupno 481 hektar zemljišta, ili 5 posto više nego u proljeće prošle godine. U strukturi sjetve dominira krompir sa 300 hektara, a onda ostalo povrće sa 120, jara strna žita 15 hektara itd.

Na povećanje sjetvenih površina, istakao je načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić, dobrim dijelom uticao je projekat koga su proveli Jedinica za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i IFAD kojim je 60 poljoprivrednika podržano u kupovini đubriva, zaštitnih sredstava i sjemenskog materijala u vrijednosti od 90.400 maraka, dok su razliku do ukupne vrijednosti projekta od 178.000 maraka obezbijedili poljoprivrednici.

PENZIONERI MASOVNO UMIRU

Pažnju odbornika privukla je i informacija o životnom standardu penzionera u 2018. godni. Sudeći prema iznesenim podacima nije im život bog zna kakav. To se vidi po tome da od nešto više 2000 penzionera na području opštine, penziju do 400 maraka prima preko 1400.

Otuda, vjerovatno, i podatak da ih je tokom prošle godine umrlo 139 ili za 29 posto više nego prethodne 2017. „Odlazak“ penzionera nastavljen je i ove godine. Od januara do kraja maja umrlo ih je 72, a u junu još 6.

Predsjednik Opštinskog udruženja penzionera Tomisalav Hršum istakao je da u svemu tome ima i dobrih stvari. U prvom redu to je saradnja sa opštinskom administracijom i načelnikom opštine Miloradom Jagodićem, ŠG „Sjemeć“ i nekim privrednim kolektivima u Rogatici. Da nije njihove pomoći i podrške položaj penzionera bio bi još znatno teži.

Biće, naglasio je on, još bolje kada se udruženja penzionera proglase od javnog interesa i kao i ostali korisnici uđu u budžete lokalnih zajednica.