Trojčindan u Rogatici – Slavila crkva Svete Trojice [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. juna 2019. 058.ba

ROGATICA – Silazak Svetog Duha na apostole, u narodnu poznatiji kao Svete Trojice, je krsna slava istoimenog Svetog hrama koji duhovno svijetli već 133 godine u Rogatici i okolini.

Tim povodom danas je održana sveta liturgija koju su služili sveštenici ovog hrama Predrag Masal, Zoran Jerinić, Novica Ćebić i umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković.

O značaju silaska Svetog Duha na apostole pred punim naosom vjernika propovjed je održao protojerej-stavrofor Zoran Jerinić i poslije Svetog pričešća obavljeno je siječenje i lomljenje slavskog kolača koga su pripremili kum slave Dragan Janjić sa sestrama Dragicom (Bajić), Vericom (Vuković), Rajkom (Simanić), Milicom (Janković) i Ljubicom (Bogdanović), sin i kćerke poznatog domaćina iz Bijelih Brda kod Rudog, Jove I Borke Janjić, čijih šestoro djece, živi i zdravi, su rasuti diljem svijeta. Stigli su i do daleke Švedske, gdje u gradu Upsala živi njihova kćerka Dragica, udata za Rogatičanina doktora Dragana Bajića.

Nakon toga usliedila je sveta litija oko hrama, koji je bio okićen rukovetima svježe trave od koje su ispleteni brojni vjenčići i poneseni kućama za berićet i dobru ljetinu.

Upriličen je i slavaski ručak u prostorijama crkvenog doma, na kome je saopšteno da će kum krsna slave iduće, 2020. godine biti Dojčilo Vasiljević sa komšijama iz Seljana kod Rogatice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,