Dječiji žagor pod boričkim borovima [FOTO]

29.07.2019.

Počele manifestacije uz Sabor na Borikama 2019.

ROGATICA –Tradicionalnom manifestacijom „Igre bez granica“ u kojoj su osnovni protogonisti djeca i radnici Dječijeg vrtića „Bambi“ u Rogatici, juče poslije podne na Borikama, u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, otpočele su višednevne manifestacije koje će i ove godine biti upriličene u okviru Ilindanskog sabora “Borike 2019.“ koga organizuju Crkvena opština i Mjesna zajednica Borike uz materijalnu i drugu podršku Opštine Rogatica.

Na Igrama se okupilo više desetina djevojčica i dječaka o kojim se, dok njihovi roditelji rade ili su na drugi način zauzeti obavezama, brine osoblje „Bambia“ na čelu sa direktorkom Natašom Duvnjak.

Ovu svojevrsnu koliko sportsku, toliko i zabavno-rekreativnu manifestaciju najmlađih, otvorili su kros trkom „jasličari“ Vrtića, koje su, zna se, bodirle mame, tate po koja baka i deka. Prvo su trčale djevojčice. Na stazi dugoj 30-tak metara pobijedila je Nađa Pušonja ispred Ivane Mandić i Marije Simsija. A onda su svoje atletske sposobnosti iskazali dječaci iz jaslica. U jakoj konkurenciji najbolji su bili Vojkan Nešković, Arsen Radojčić i Milutin Lelek.

Kod predškolki najbolja je bila Nina Šuković, Jelena Planojević i Đurđina Frganja, a kod dječaka Aleksandar Jovičić, Vasilije Mijanović i Miloš Babić.

Trčali su i mlađi školarci iz „Bambia“. Kod djevojčica pobijedila je Emilija Kojić ispred Milice Simsija i Julije Perović, a kod dječaka Vukašin Frganja, Stefan Planojević i Gvozden Ilić.

Oživljujući borički plato i svojim žagorom narušavajući mir stoljetnih borova, zatim su se djeca svrstana u tri ekipe sa majicama u boji narandže, zelenoj i žutoj, takmičila u disciplini mokra spužva, trke u džakovima i povlaćenje konopca i nekim drugim koje su prilagođene dječijem uzrastu.

U svim ovim disciplinama prilog su, uz zdušno navijanje za „svoje“, dali mame i tate. Bilo je smijeha do suza i tješenja poslije poraza, a odmor u hladu pod boričkim borovima, uz kaficu, po koje pivo i slatkiša u izobilju, došao je kao šlag na tortu i mnogim će ostati kao draga uspomena koje će se rado sjećati i rado prepričavati.

Manifestacije u okviru Sabora na Borikama nastaviće se 1. avusta u 16 sati turnirom u malom fudbalu, večernjim bogosluženjem u boričkoj crkvi u 18 i već tradicionalnim posijelom u 19 časova na kome će uz ostale svoj prilog dati i Boričanima dobro poznati estradni umjetnik Radmilo Zekić.

Na sam dan Svetog Ilije u 9 sati je sveta liturgija, litija i polaganje vijenaca na Spomen-obilježje poginulim u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, u 11,30 je otvaranje izložbe narodnih rukotvorina, u 14 sporetske aktivnosti i nakon toga narodno veselje.