MILOŠEVIĆ: SPC dugo godina objedinjavala srpski narod (VIDEO)

Srna | Foto: iskra.co - 30. novembra 2019. 058.ba

Sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ima izuzetan značaj za nacionalnu istoriju srpskog naroda i Crkva je dugo vremena bila jedina institucija koja je objedinjavala srpski narod gdje god on živio, rekao je večeras u Višegradu istoričar Borivoje Milošević.

Milošević je u Andrićevom institutu u Andrićgradu održao predavanje o SPC u BiH od autokefalnosti SPC do danas, sa akcentom na ulogu pravoslavne crkve i sveštenstva u oblikovanju i čuvanju srpskog nacionalnog identiteta u BiH.

„SPC je dugo vremena bila jedina institucija koja je objedinjavala srpski narod gdje god on živio. U vremenu kada Srbi nisu imali političke partije i parlament Crkva je bila jedina organizacija pod čijom kapom je srpski narod živio i sa narodom je dijelila sudbinu“, istakao je Milošević.

On je dodao da je Pravoslavna crkva u BiH bila dio Pećke patrijaršije, a od trenutka kada je ona obnovljena pravoslavno sveštenstvo je snažno uticalo na očuvanje nacionalnog identiteta, koje se nalazi na čelu oslobodilačkih pokreta Srba u BiH.

„Kao jedna od najvažnijih institucija, posebno u 20. vijeku, proživjela je izuzetna stradanja i razaranja, najprije u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i u poslednjem ratu“, rekao je Milošević.

On je naglasio da je vrijeme obilježavanja velikih istorijskih jubileja i da je Andrićev institut u Andrićgradu dio toga.

„Ova godina je karakteristična po tome što se obilježava osam vijekova autokefalnosti SPC, što je jedan od najvažnijih datuma u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda. Taj događaj je fenomen koji je davno prevazišao uske crkvene granice i ima izuzetan značaj za nacionalnu istoriju srpskog naroda, srpsku državnost i predstavlja jedan od datuma koje možemo nazvati istorijskom raskrsnicom“, istakao je Milošević.

Milošević je autor dvije monografije i dvadesetak naučnih radova u kojima se primarno bavi proučavanjem istorije SPC, školskih i vjerskih prilika u BiH tokom austrougarske uprave, Prvim svjetskim ratom i uopšte prostorom Bosanske krajine u novom vijeku.

Učesnik je više naučnih skupova i konferencija u organizaciji Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Srpske akademije nauka i umjetnosti, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Andrićevog instituta u Andrićgradu i Arhiva Republike Srpske.

Potpredsjednik je Udruženja istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: