Zlovrh kod Žepe – Sjećanje na zločin NATO snaga [FOTO]

30.08.2020.

ROGATICA – Na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine koja dijeli područja opština Rogatica i Srebrenicu, na nadmorskoj visini od 1525 metara, odakle se u noćnim časovima kao na dlanu vide svjetla Beograda i nekih drugih gradova u Srbiji,danas je kod prigodnog spomen-obilježja prisluživanjem svijeća zadušnica, polaganjem cvijeća i vijenca Opštine i Boračke organizacije i parastosom, koga je služio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal, još jednom vraćeno sjećanje na 10 vojnika iz Rogatičke lake brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koje je stigla smrt pod betonskim gromadama jednog od najvažnijih telekomunikacionih objekata bivše JNA koga su avioni NATO snaga bombardujući položaje VRS srušili u noći između 29. i 30. avgusta 1995.

Te kobne noći prije ravno 25 godina, ni krivi ni dužni egzekutoru koji je radio za neprijatelja srpskog naroda, stradali su golobradi Darko Motika sa svega 19 godina, Zoran Sorak koji je bio samo godinu stariji, Andrija Obradović-Kalaba sa 43, Miloš Jovičić 36, Zoran Narić 32, Milan Stanišić 27, Radenko Sorak 33, Velimir Ujić 24 i braća Dragomir 38 i Ljubomir 40 godina.

Njihovi najmiliji, prijatelji i poznanici i predstavnici opštine i društveno-političkih struktura iz Rogatice, među kojima su bili i načalnik opštine Milorad Jagodić i predsjednik SO-e Đoko Razdoljac, te predsjdnik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović, došli su i odali poštu poginulim.

Sinu Velimiru Ujiću na stratište i ove godine došla je majka Stoja sa snahom Željkom i unukama Draganom i Milanom. Momir Bakmaz sa sestrom Nadom udatom u Han-Pijesak došli su na mjesto stradanja braće Ljubomira i Dragomira. Sa njima je bila i Milka Dragomirova supruga. Na ovo mjesto pijeteta došli su Darka Motike otac Slobodan Motika i brat Rajko, te rođek Vlado Banović, ali i saupruga Radenka Sorka Dušanka sa sinovima Dragoslavom i Miodragom i unukom Anom i dosta drugih koji nikada neće zaboraviti svoje najmilije i, kako rekoše, njihovo stradanje na po zlu poznatom Zlovrhu kod Žepe.

Za razliku od ranijih godina, ovom skupu pijeteta nije prisustvovsao ni jedan od četiri saborca poginulih koji su preživjeli kobnu avgustovsku noć na Zlovrhu. Ali, ostalo je zabilježeno da se sve desilo iznenada nešto oko 2 časa poslije ponoći. Neočekivano, u tako kasne sate, objekat je bombardovan i srušen do temelja projektilima punjenim i osiromašenim uranijumom od koga i poslije četvrt vijeka umiru stoljetna stabla omorike, jela, i drugog rastinja na Zlovrhu i okolini. Pod ruševinama živote je izgubilo 10 od 14 vojnika VRS koji su ga tih dana obezbjeđivali objekat.

Obraćajući se prisutnim novinarima načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da su NATO-ve orlušine na Zlovrhu pobili vojnike koji ih nisu ničim izazvali. To je razlog da se ovaj zločin ne smije zaboraviti. Dolazimo i dolazićemo na ovo mjesto i ubuduće i slati poruke ubicama da im Srbi neće ići pod skute, jer su ubijali najodaniji dio našeg naroda.

Tekst i foto: Sreten Mitrović