Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica – Na vidiku još jedna uspješna godina

29.10.2020.

ROGATICA – I devetomjesečno poslovanje Šumsog gazdinstva „Sjemeć“ završeno je pozitivno. Vršilac dužnosti direktora Gazdinstva Mladen Lakić reče da je dobit ostvarena sa skromnih 11.461 maraka. Ali, pošto je ovo po mnogo čemu specifična i neobična godina, to je dobar rezultat. Prije svega za više od 1200 kubnih metara smanjen nam je godišnji etat sječe četinara i što je još najgore zbog velike količine vjetroloma, izvala i drugih slučajnih užitaka, sječe zdravih stabala od 44.953 kubna metra četinara nije nam uopšte dozvoljeno.

Pošto se radi o drvnoj masi slabijeg boniteta i cijene su bile niže i otuda ovako skromna dobit na kraju trećeg tromjesečja tekuće iako smo ostvarili ukupan poslovni prihod od skoro 5,5 miliona maraka.

Pošto je sječivi etat i kvalutet drvne mase slabiji, troškovi su ostali isti i čak u nekim segmentima i povećani. I u ovom periodu na listi vode plate i ostala lična primanja 202 zaposlena radnika na što je otišlo preko 53 posto poslovnog prihoda.

Ako se, dodaje Lakić, ne možemo puno hvaliti ostvarenom dobiti, sigurno možemo izvršenjem plana proizvodnje. Četinara smo odsjekli 40.715 kubnih metara ili 20 posto više od plana. Ono što je, pogotovo u ovo vrijeme pandemije korona virusa, najvažnije je realizaciija. Prodali smo 14,5 posto više od plana.

Što se tiče lišćara planirana je sječa 19,3 hiljade kubnih metara. Odsječeno je 9758 kubika ili 51,3 posto od plana. Pošto je zadnje tromjesečje vrijeme hladnijih dana uz veću potražnju ogrijevnog drvata koje u ukupnoj sječivoj masi učestvuje sa preko 56 posto, nema sumnje da i ovaj plan neće biti ostvaren.

I u ostalim oblastima rada postignuti su očekivani rezultati. Pošumljeno je planiranih 12 hektara goleti po osnovu proste reprodukcije. Dosta je urađeno i u ostalim šumsko-uzgojnim radovima – čišćenje starih kultura, prašenje, okopavanje i proreda.

Nije zapostavljena ni planirana izgradnja šumskih kamionskih puteva i modrrnizacija postojećih. Izgrađeno je kilometar šumskog puta Zabreški lager – Sjenokosi, 1,5 kilometara puta Zasada – Rajslaze i 1,5 kilometara Smajići – Ejenak. Modernizovan je uz asfaltiranje 600 metara puta Stara pilana – Krmčići, a ovih dana treba da se na davno pripremljeni trasu položi asfalt na 800 metara puta Zaganovići – Matino brdo.

Istovremeno, dodao je Lakić, utvrđuju se i konture plana poslovanja za narednu godinu. Uz plan sječe, izrade, privlačenja i realizacije drvnih sortimenata, pažnju privlači nastavak izgradnje šumskih kamionskih puteva i posebno njihova mopdrrnizacija. Među njima je modernizacija 1250 metara puta Seljani – Stupni do starom trasom koju je krajem sedamdesetrh godina 19 vijeka (1879) utvrdila Austrougarska i bila osnova putne veze Rogatice sa Višegradom i Srbijom preko Sjemeća sve do izgradnje regionalnog puta Rogatica – Lijeska kroz Krive strane i Osovo – Sjemeć – Višegrad, polovinom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Modernizaciji ovog dijela puta posebno se raduju žitelji gornjeg dijela sela Seljni, koji uz ostalo, imaju seosko groblje na početku Stupnog dola. U ovom groblju sahranjeno je i više boraca iz posljednjeg odbrambeno-otadžinskog rata, među kojima je pet Bojovića, od kojih su tri brata – Veljko, Desimir i Jovan, njihov bratić Negoslav i rođak Dragan. Njihovom smrću, po mišljeju mnogih, ubrzan je odlazak na onaj svijet i nekih drugih članova iz porodice Bojović, pa bi ovo bilo u neku ruku i vraćanje duga za njiovu žrtvu, jer se postojećim, napuštenim putem, takoreći nije moglo više na groblje dolaziti i sa njega se vraćati.

Uz to pored ovoga dijela puta koji bi se modernizovao, na staroj turskoj česmi, svojevremeno postavljena je Spomen-ploča koja čuva sjećanje na prvoborca ovog sela iz NOR-a 1941.1945, Vesa Rackovića i ostale borce ovog sela, koja takođe obavezuje, rekoše u Seljanima.