Petrović: Lokalna vlast može da donese dobro građanima

25.03.2021.

VIŠEGRAD – Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, koji je boravio juče u Višegradu rekao je da se upoznao o stanju skupštinske većine i potpunim jedinstvom u odboru ove stranke.

„Višegrad je stabilna opština gdje ima planski rad na svim elementima, u odnosu sa građanima, ali i infrastrukturnim projektima. Pozicioniranje Višegrada u ovoj regiji Podrinja mnogo je bolje nego prije pet godina“, istakao je Petrović.

On je naveo da u Višegradu ima mnogo opštinskih odbora drugih partija u koaliciji i da je očigledno da na suprotnoj strani postoji skup različitih političkih subjekata koji prisustvuju sa po jednim odbornikom, što ne može da garantuje budućnost i bolji život u ovom gradu.

„Mi ovdje imamo kontakte sa drugim odbornicima koji žele da napuste negativnu priču, koji hoće da učvrste postojeću lokalnu vlast sa načelnikom Mladenom Đurevićem na čelu. Mišljenja smo da će to uskoro da bude zato što ova lokalna struktura može da donese dobro građanima, za razliku od one strukture koja samo maše papirima, nema nikakav program, nema nijedan projekat i ne može da donese dobro građanima“, izjavio je Petrović novinarima nakon sastanka koji je održan sa odbornicima SNSD-a.

On je rekao da je važna poruka svih odbornika iz SNSD-a, da prihvataju svakog dobronamjernog odbornika iz one većine koji žele da kreiraju bolju budućnost Višegrada i Višegrađana.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Pero Petrović rekao je da je ova stranka u Višegradu ostvarila najbolji izborni rezultat, da su imali duplo više glasova od sljedeće rangirane partije, te da imaju pun legalitet i legitimitet da vode računa o zakonitosti rada Skupštine opštine Višegrad.

„Meni je veoma žao što naši politički protivnici nisu ispoštovali politički dogovor koji smo imali prije mjesec dana kada je rečeno da ćemo ispoštovati mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kakvo god bilo. Oni su se oglušili o njega i nastavili da rade nezakonito i protivzakonito. Smatram da smo sada došli do jednog pravnog statusa da ćemo morati da idemo u proces raspuštanja lokalne skupštine i u nove izbore i da će do toga doći u što skorije vrijeme kako bi se riješio ovaj problem“, istakao je Petrović.

Potpredsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mladen Đurević, koji je i načelnik opštine Višegrad, rekao je da skupštinska većina pravi niz propusta kršeći zakone Republike Srpske, te Statut i Poslovnik opštine Višegrad.

„Ukazivali smo na sve njihove propuste i poslije tri mjeseca, 15. marta je istekao rok da se u skladu sa zakonom, konstituiše skupština. Mi i dalje imamo nezakonski konstituisanu skupštinu, što je i potvrdilo i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, odakle je stiglo obavještenje prije nekoliko dana da ništa nije urađeno u skladu sa zakonom. Nažalost, oni i dalje nastavljaju sa svojim nezakonitim aktivnostima, a najavljuju i famozne krivične prijave koje smo mi u prethodnih nekoliko godina imali na desetine i pokazalo se da nije bilo ništa od toga, s obzirom na to da oni žele samo da obmanjuju javnost kako mi ovdje radimo loše radnje“, naglasio je Đurević.

On je istakao da je sastanak sa generalnim sekretarom podrška sekretara i Glavnog odbora ovom opštinskom odboru i da je pokazana slika jedinstva ovog odbora.

„Opštinski odbor SNSD-a i ja kao načelnik opštine angažovali smo pravni tim koji sagledava sve nezakonito donesene akte skupštinske većine u prethodne tri sjednice. Vjerujem da ćemo ubrzo izaći u javnost sa svim tim detaljima, a ono što zakon omogućava je raspuštanje lokalnog parlamenta. Procedura je da Vlada predlaže Narodnoj skupštini i da ona donosi krajnju riječ. Najočiglednije je da ćemo ići u tom pravcu i da ćemo omogućiti građanima da ponovo iskažu svoje mišljenje i daju podršku onima za koje smatraju da su najbolji“, rekao je Đurević.