Novi stvaralački uspjeh aforističara iz Rogatice Milada Obrenovića

29.04.2021.

DVANAEST NAGRADA NA JUBILARNOM KONKURSU

ROGATICA – Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada i ove godine povodom nedavnog 1. aprila – Dana šale i zbilje upriličio je međunarodni konkurs humra i satire pod nazivom „Aprilko – Šaljivko“, Bio je to 20-ti jubilarni konkurs na temu: „Koja (naj) bolje bode?!…“ Na konkursu je učestvovalo čak 99 satiričara iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Austrije a BiH predstavljali su učesnici iz Gradiške, Banja Luke, Rogatice, Šipova i Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj.

Oni su poslali 830 aforizama, 18 priča, 29 pjesama, 49 epigrama, 12 pjesama u akrostihu, 19 satiričnih haiku pjesama, 19 šala, 29 viceva, 13 basni, 15 satiričnih bajki i jednu humuresku.

Među učesnicima konkursa i ove godine bio je i Milad Obrenović iz Rogatice. Ništa neobično, jer je on član Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada 16 godina, od 19 od osnivanja Kluba i postao laureat brojnih nagrada.

Miladovo učešće bilo je pod šifrom „Lud zbunjenog, nevolja obojici“ sa 10 satiričnih kategorija i bilo je više nego zapaženo. Pošto se na konkursu pored satiričnih radova nagrađivale i šifre, Miladova šifra dobila je i nagradu „Zlatni šifarnik“. U ostalih 10 satiričnih kategorija „ubo“ je isto toliko nagrada i time titulu najkomplatenijeg SATIRIKUS-a II reda. Prvi je Ivan Gaćina iz Zadra sa 11 satiričnih kategorija, dok je treće mjesto pripalo Miloradu Bibinu iz Zrenjanina sa 9 radova satiričnih kategorija.

Nagrade sa diplomom došle su za „pozlaćeni aforizam“, najduhovitiju satiričnu priču, „Zlatnu satiričnu pjesmu Triptihon“, „Zlatnu satiričnu pjesmu u akrostihu – Diptrihon“, „Zlatrni aforizam“, „Najorginalniju“ savremenu basnu“, „Najorginalniju savremenu bajku“, „Najbolji vic“, „Najduhovitiju šalu“ i „Najbolju satiričnu haiki pjesmu“.

O Miladovom učešću na ovom i dosadašnjim konkursima, Slobodan Ćoćkalo, predsjednik Kluba umjetničkih duša u Mrkonjić Gradu, koji su se zajedno sa predsjednikom žirija Radmilom V. Radovnovićem dobro „preznoili“ dok su pregledali sve prispjele radove izabravši naj satiričare koji su bez maske i rukavica rekli ono što (ne) misle, rekao je da je Milad Obrenović među prvim prepoznao šta je naš klub započeo 2002. I ove godine nas je zasjenio svojim književnim radom. Zablistao je u punom sjaju i kroz 10 satiričnih formi dokazao da je oformljen umjetnik koji zna i umije da odgovori na postavljeni zadatak, a da nigdje ne „promaši“.

Inače, Milad je, kako reče, do sada objavio 18 knjiga poezije, aforizama i pripovjetki. Prisutan je u preko 200 zbornika o antalogija i prevođen na ruski, rusinski, francuski, italijanski, bugarski, slovenački, makedonski i arapski jezik.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, Beogradskog aforističkog kruga i Udruženja umjetnika Željeznica Srbije.

U ovako jakoj konkurenciji dobiti ovoliko nagrada nije mala stvar, reče Milad. Radi toga sam ponosan. To mi daje vjetar u leđa da ne posustajem. Idem dalje, pa i do novih knjiga, bar do jubilarne 20-te. Ako me zdravlje posluži, nije to daleko.

Evo i nekih od nagrađenih radova čiji je autor Milad Obrenović:

Zlatni aforizmi
Vrh je uvijek najoštriji bez obzira koliko je tup.
Poslije cijepljenja protiv Kovida 19, moći ćemo dobro da se cepamo. Pa ko VIDI, vidi.
Prve vakcine su primili državni organi, sad će nam organi biti veći.
Za ulazak u EU samo su dva uslova – ili da driješimo kesu ili učkur.
Nije čudo što imamo ovoliko rupa kad nam miševi kolo vode.
Svukli su nas do gole kože. Sad je lako da nam uzimaju mjeru.

Zlatni epigrami:
Uđe neprijatelj nevidljivi. Zasjeo pa neće da ode,
Ništa Vojska, ništa policija, bez vakcine nema slobode.
Čudno neko korona vrijeme, stalno nas drobi dilema neka:
Jel bolji hašiš, marihuana, LSD
Il’ Sputnjak, Fajzer i AstraZeneka.

Zlatna satirična pjesma u akrostihu
KOJA NAJBOLJE BODE
Korumpcija, krimilal, korona, obilježje savremene ere,
Jad i bijeda, sirotinja raja, autoriteti i afere.
Ne zna se ko nam sve pije krv, a narod plaća, uvijek se zunalo.
Jauci se čuju od zemlje do neba, boli ih briga, kome je do naroda stalo.
Odrekosmo se sebe, Boga i vjere, ljubavi ni za kog ni grama nema.
Efekti nesreće vidljivi svuda, budućnost se još i gora sprema.
Ogoljeli do kosti, nema dalje, došlo vrijeme živimo u tami,
Em nas bodu dušmani, em virus, em i mi sebe sami.