Stari Brod kod Višegrada – Ne dopustiti da se izjednačavaju žrtve i zločinci [FOTO]

29.05.2021.

ROGATICA – Ne dozvoliti da se izjednačavaju žrtve i zločinci, što se u posljednje vrijeme sve češće dešava, osnovna je poruka sa obilježavnja 79 godišnjice od zločina nad više od 6000 Srba, uglavnom žena, djece i staraca-civila, sa područja Sarajevsko-romanijske regije i opština Olovo, Han-Pijesak, Rogatica i Višegrad, u Starom Brodu na granici opština Rogatica i Višegrad.

Njih su pobile ustaše regularne jedinice Nezavisne države Hrvatske (NDH) u vremenu od početka marta do kraja maja 1942. rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović prisustvujući sjećanju na stradale koje je danas održano u Starom Brodu i komplaksu spomen-obilježja koje je podignuto počev od 20. jula 2008. kada je mitropolit dabrobsanski Nikolaj osvetio prvo prigodno spomen obilježje, a dabas ga sačinjavaju spomenik, spomen-kapela i spomen muzej.

Manifestacija je počela parastosom za stradale, od kojih je najveći broj život okončalo u talasima tada mutne i nabujale Drine, koga su služili sveštenici parohija Višegrad i Borike. Nakon toga prislužene su svijeće zadušnice, položeni vijenci na spomen-obilježje i spuštene crvene ruže u Drinu u znak sjećanja na starobrodske mučenike iz ratne 1942. godine, a prigodne govore održali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Boško Tomić, ministar Duško Milunović, i jedan od najzaslužnijih za cijeli spomen-kompleks u Starom Brodu, protojerej-stavrofor Dragan Vukotić.

Umjesto ličnog obraćanja skupu, koji je radi epidemije virusa „kovid 19“ protekao sa manjim brojem prisutnih, posebno iz opština iz kojih je najveći broj stradalih 1942, proto Vukotić pročitao je pismo koje je nedavno dobio od Gordane Šikora iz Batajnice kod Zemuna koja se u ime svoje porodice, supruga i dvoje već odrasle djece, zahvaljuje neimarima, ktitorima i drugim ljudima dobre volje, na podizanju spomen-kompleksa u Starom Brodu i izvinjava što do prije godinu-dvije nije ništa znala za tragadiju u Starom Brodu i Miloševićima. Podbacili smo mi i obrazovanje, veliki dio srpskog naroda koji ne vodi računa o kultu sjećanja, kako to rade mnogi drugi, rekla je u svom podužem pismo gospođa Šikora.

Podsjećanja radi, zločin u Starom Brodu i Miloševićima, prema odluci Odbora za njegovanje tradicija odbrambeno-oslobodilačkih ratova, dobio je republički značaj i svake godine će se održavati zadnje subote u maju i vraćati sjećanje na starobrodske mučenike među kojima je i 326 djevojka i njihovih majki koje su se bacile u nabujalu Drinu da bi sačuvale djevojački obraz od ustaških zlikovaca, kojim je to bio omiljeni posao.