Uz 29-godišnjnicu stradanja 45 vojnika sa Pala kod Žepe [FOTO]

04.06.2021.

SRPSKA KRV TEKLA BUDIČINIM POTOKOM

ROGATICA – Na lokalitetu Budičin potok na razmeđu sela koja pripadaju području Mjesne zajednice Žepa u opštini Rogatica i sela Podžeplje, Stoborani, Krivače i Gođeni u opštini Han-Pijesak, danas su boračke organizacije i predstavnici ostalih društveno-političkih struktura Pala, Rogatice, Han-Pijeska i cijele Sarajevsko-romanijske regije, paljenjem svijeća zadušnica, parastosima i polaganjem cvijeća i vijenaca još jednom vratile sjećanje i odale pošta za 45 poginulih boraca Taktičke grupe Romanijskog odrada, koju su uglavnom sačinjavali borci iz Pala, a na mučki način, iz zasjede, pobili musimanski ekstremisti 4. juna 1992.

Taktična grupa u kojoj je, rečeno je danas, imala zadatak, a poslije dogovora sa predstavnicima muslimana o mirnom prolasku kroz njihova sela koja pripadaju opštini Han-Pijesak, da dovezu hranu, vodu, naftu i ostale potrebštine i deblokiraju 12 vojnika JNA koji su se u to vrijeme zatekli na poznatom telekomunikacionom objektu na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine.

Muslimani su taj dogovor prekršili i iz zasjede u kanjonu Budičinog potoka, uz sječu drvenih stabala kojim su prepriječili put, iz svih oružja i oruđa napali kolonu koja se mirno kretala prema Zlovrhu. U neravnopravnoj borbi ubili su a zatim i masakrirali 45 vojnika, najvećim brojem sa Pala odakle je danas došao i najveći broj preživjelih boraca i članova porodica poginulih. Krv mladosti sa Pala tekla je Budičinim portokom. Na jednoj strani, pričali su preživjeli, čuli su se uzvici Alahu akbar, a na drugoj jauci ranjenih i zarobljenih nad kojim su se neljudi iživljavali

.

Ovaj sramni i kukavički „podvig“, ničim izazvan osim što su u koloni bili uglavnom Srbi, za koji, zna se, nikad niko nije odgovarao, pripisuje se Žepi i Žepljacima. Ago Podžić, koji je u to vrijeme kao predsjednik SDA u Žepi i žepskim krajem vedrio i oblačio, u svom dnevniku 1992-1993. zapisao je da su napad izvršili „gornjaci“, a to će reći muslimani sa područja Han-Pijeska, dok je „dvadesetak Žepljaka dobrovoljaca bilo u rezervi, a Hasib Omanović opet pobjegao“.

Parastos za poginule služili su sveštenici iz Pala i Han-Pijeska. Vijenac izaslanika srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, položio je Boško Tomić, a vijence opština Pale, Boško Jugović, Rogatica Milorad Jagodić i Han-Pijeska Slobodan Đurić sa saradnicima. Vijenac Grada Istočno Sarajevo položio je Ljubiša Ćosić.

Vijence su položili i predstavnici boračkih organizacija, a cvijeće članovi porodica poginulih boraca.

Skupu u Budičnim potoku obratili su se i preživjeli borci, a prigodan govor u ima Boračke organizacije Republike Srpske i Pala održao je Mihajlo Parađina. Suština ovog i ostalih govora je da se čuva i brani Republika Srpske po svaku cijenu. Jer, samo je ona garant života Srba u ovim krajevima.