Badnje veče u Rogatici – Badnjaci grejali srca i dušu vjernika [FOTO]

06.01.2022.

ROGATICA – Badnjak kao vijesnik dolazećeg najradosnijeg praznika Božića na svečan način ušao je u sva srpska domaćinstva i porodice i u opštini Rogatica. Posebno svečano bilo je večeras u Rogatici gdje je u ovdašnjoj crkvi Svete Trojice služeno večernja bogosluženja i upriličeno tradicionalno pijukanje djece u slami u kojoj su se nalazile bombone i drugi slatkiši.

Tradicionalno, na svečan dovezeni su badnjaci od uglavnom mladog sirovog hrastovog drveta i naložen u porti crkve Svete Trojice. Badnjaci su odsječeni u šumama izdan Kovanja od kojih su dva „došla“ u grad na tradicionalno svečan način i posebno hrastrovim grnčicama ukrašenom vozilu.

Na putu do crkve jedan badnjak zakitio je Spomen-kapelu u centru grada, koja čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a drugi je nastavio put do crkve gdje ga je dočekao starješina crkve protojerej stavrofor Predrag Masal i veći broj vjernika iz Rogatice i okoline.

Nakon toga, u punoj crkvi Svete Trojice uglavnom mlađeg svijeta održano je večernje bogosluženje u okviru koga su sveštenici Predrag Masal i Zoran Jerinić osvetili su tri badnjaka koje su iz crkve po tradiciji ponijeli načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik Crkvenog odbora Duško Ikonić i u ime „ostalih“ vjernika Goran Šarenac iz Seljana i, na unaprijed pripremljenu vatru u porti crkve, naložili u prisustvu većeg broja vjernika koje je u ne baš hladnoj zimskoj večeri grejala i toplina badnjaka kao što su tek rođenog Isusa Hrista grejali u hladnoj vitlejemskoj pećini od vatre na koju su pastiri naložili hrastovo drvo.

Uz vatru na kojoj su dogorijevali badnjaci prisutne, među kojimaje primijećen i ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske Nedeljko Ćorić, je u ovo praznično veče grejalo i tradicionalno kuvano vino koga su ove večeri pili i oni kojim to nije piće života. Pripremljeno u večeri pred Božić ono daje posebnu snagu i draž, grije srca i dušu, rekoše mnogi koji su ga ove predbožićne večeri konzumirali uz žive rodbinske i prijateljske razgovore najčešće u znaku današnjeg Badnjeg dana, sutrašnjeg Božića i Hristovog rođenja i ostalih narednih dana „svetog“ januara.

Nalaganje i paljenje badnjaka na svečan način obavljeno je i u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama i u crkvi Svete velikomučenice Marine, odnosno Ognjene Marije u Zakomu.