Uz 30. rođendan Repubike Srpske – Parastos za poginule i svečani defile automobila [FOTO]

09.01.2022.

ROGATICA – U opštini Rogtica dva su događaja obilježela rođendan Republike Srpske 9. januar. Prvo je u prvim podnevnim časovima održano paljenje svijeća zadušnica, polaganje cvijeća i vijenaca, a zatim u samoj Spomen-kapeli održan parastos za 291 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja ove i nekih susjednih opština.

Vijenci su položeni u ime Opštinske uprave i Opštinske boračke organoizacije, a parstos poginulim u prisustvu jednog broja demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, članova porodica poginulih boraca i ostalih građana održali su starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal i paroh borički Dragan Jović.

Rođendanu Srpske Rogatični su večeras dali prilog defileom skoro 100 putničkih automobila raznih marki, veličina, boja i snage okićenih srpskim trobojkama i neprestanim sviranjem sirena u vozilima koja su u prvim večernjim časovima prošla ulicom Srpske sloge od ulaza u Rogaticu iz pravca Podromanije i Sarajeva kod benzinske pumpe „Nešković“ i prošla najvćim dijelom grada.

Nakon što su vozila parkirana, vozači i njihovi saputnici, a po procjeni u svakom od vozila iz defilea bilo ih je još najmanje četiri, okupili su se u porti crkve Svete Trojice gdje ih je dočekao i blagoslovio starješina crkve Predrag Masal.

A onda, svi skupa prisustvovali su večrnejm bogosluženju koga je vodio umirovljeni protojrej stavrofor Milorad Novaković uz sasluženje prote Predraga Masala.

Nakon večernje molitve Bogu višnjemu, u punoj porti pred panoom koji je imao veličinu skoro 20 metara sa porukom Republici Srpskoj „Trideset godina trn u oku njima, 9.1.1992.
i još će dugo Srpska prkositi svima!“, koga su kao svoj prilog jubileju Republike Srpske poručili navijači FK „Partizan“ – „grobari“ iz Rogatice koji su uz to priredili i veličanstveni vatromet koji je skoro 20 minuta obasjavao nebo iznad crkve. Bilo je i „topovskih udara“ od kojih se treslo cijelo Donje Polje i pola Rogatice u dijelu koji gravitira porti crkve.

Pored vatrometa, ovo veče navijača „Partizana“ obilježeno je i brojnim državnim trobojkama Republike Srpske i Srbije. Razvijena je i po koja zastava bratske Rusije, a tu su i brojne crno-bijela zastave „Partizana“.

Sve ovo začinjeno je kuvanim vinom i po kojom limenkom piva. Zaigralo je i narodno kolo u kome su većinu igrača činili navijači „Patzizana“, dječaci i djevojčice, čija vremena za život u slobodnoj i prosperotetnoj Republici Srpskoj tek dolaze, poruka je ove večeri u organizaciji navijača crnobijelih iz Beograda koji su jesenju polusezonu u fudbalskom prvenstvu Srbije okončali na prvom mjestu tabele.