Za parterno uređenje Svetosavskog hrama više od pola miliona maraka

28.04.2022.

FOČA – Odluku o planiranju i obezbjeđenju sredstava za sufinansiranje parternog uređenja Hrama Svetog Save u Foči u iznosu od 563.409 maraka, koja će biti obezbijeđena iz grant sredstava opštine, jednoglasno je usvojio fočanski parlament.

Sufinansiranje će se, kako je predvidio predlagač, vršiti u narednih 98 mjeseci u 86 mjesečnih tranši od po 6. 279 maraka, odnosno u 12 jednakih mjesečnih tranši od po 1. 950 maraka u prvih 12 mjeseci.

Planirana finansijska sredstva biće sastavni dio budžetskih troškova u narednih osam budžetskih godina, pojasnio je načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije, Dragan Ivanović.

-Ideja je da opština pomogne Crkvenoj opštini fočanskoj kroz ove grantove budućih osam godina. Crkvena opština ima nešto sredstava, nešto će se i zadužiti, odnosno podići će kredit kako bi ovo završili, a opština će kroz grantovska sredstva naredne godine pomagati Crkvenu opštinu kako bi mogla da izmiri svoje rate. Što se tiče radova, planirano je da se završe ove godine-pojasnio je Ivanović.

Odbornici aktuelne skupštinske većine i opozicioni odbornici saglasni su da Svetosavski hram, koji je i najveća pravoslavna bogomolja u BiH, zaslužuje da se na najljepši način parterno uredi.

-Smatramo da je vrlo korektno da se privede kraju građevinski dio radova oko hrama, što nam je svima mnogo važno jer tako ispunjavamo zavjet predaka-rekao je odbornik SNSD-a, Miroslav Avdalović.

-I opština i svi mi ovdje treba da damo podršku našoj svetinji, ne samo što je najveća i u samom centru Foče, već što je Foča u dalekoj prošlosti bila sjedište mitropolije, odnosno imala je dvor za vladiku. Osim toga, za pola godine očekuje se i dolazak njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u Foču-rekao je odbornik SDS-a, Dušan Bodiroga.

Investitor parternog uređenja Hrama Svetog Save u Foči je Crkvena opština fočanska, a autor idejnog projekta je mladi arhitekta iz Višegrada Stefan Lakić.