Zabilježeno na Borikama – Sve se može kad se sela slože [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. juna 2022. 058.ba

ROGATICA – Pandemija virusa korona uz zdravstvene probleme imala je velikog odraza i na uobičajena druženja uz različite povode. Među njima su i akcije na raznim poslovima koji su se obavljali dobrovoljnim radom.

Kako korona polako jenjava i u svakodnevni život vraćaju se već skoro zaboravljena okupljjanja na svadbama, slavama, sijelima i vašarima, pa i kroz radne akcije.

Primjer za to zabilježili smo tek minulog vikenda u selu Sjeversko kod Borika. Bez velikih ambicija na uspjeh, zakazana je radna akcija na rezanju i cijepanju drva, košenju trave i čišćenju dvorišta kod zgrade bivše osnovne škole, koja se nalazi neposredno uz Spomenik Kralju Petru Prvom Oslobodiocu, čije ime je nosila od otvaranja 1932. do paljenja od strane ustaša u ljeto retne 1941. godine, u kojoj se posljednjih godina, zbog nedostatka učenika, ne odvija nastava, ali su je mještani, uz podršku ŠG „Sjemeć“ i Opštinske uprave u Rogatici na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, spasili od propadanja i ne doživi sudbinu škole u Štavnju, Berkovićima, Lazama, Staroj Gori, Pripečku i Vrataru koje su potpuno devastirane, i sada im njene dvije učionice i ostale prostorije služe za razne društvene aktivnosti sa većim brojem učesnika, ali najčešće, zbog strukture i dobi stanovnika, koji žive u Sjemersku i okolnim selima iz kojih su svojevremeno dolazila djeca i sticala prva saznanja pismenosti, za posmrtna druženja i daće.

Akcija koju su bojažljivo zakazali organizatori, Sjeverčani koji žive u Rogatici, Milenko Šarenac i Slavko Đukić, iznenadila je brojem dolaska akcijaša. To je bio razlog da se proširi planirani obim poslova za taj dan.

Uz cijepanje skoro pet kubnih metara ogrevnog drveta, koga je poklonilo ŠG „Sjemeć“, za koje su odmah, po vlastitom opredjeljenju, jer su došli sa sjekirama, „zaduženi“ Goran Jokanović iz Babljaka, Vojin Planojević i zet Sjeverčana, Tadija Pereula, koji je u ovo selo došao iz Goražda, a rodom je iz Vražalica, u mjesnoj zajednici Mesići kod Rogatice.

Jedna grupa akcijaša, u pratnji motoriste motorne pile i traktora, određena je da raskresuje rastinje, uglavnom trnje, na putu koji vodi prema kućama Ćoriće do Sokaka gdje su Simići i Mališići. Druga je raskresivala trnje pored puta od Rampe i regionalnog puta Pešurići – Budeta – Han Pijesak do škole i treća grupa akcijaša upućena je na čišćenje groblja „Prsten“ u koje se sahranjuje najveći dio umrlih iz Sjeverska i okolnog Godomilja.

Broj akcijaša i preuzeti poslovi na odrađivanje uticali su da se donese i odluka da se kraj akcije začini i zajedničkom ručkom. Vrlo brzo na ražnju, o trošku učesnika akcije, našao se jedsn janjac i jedno prase uz zaduženje Jovana Božića i Dragana Bjelakovića, da sve bude na vriejme i kako valja. I nisu podbacili. ..

Pošto je akciju pratio i jedan broj žena, Jelenka Đukić, Ljijljana Šarenac i Novka, Vojina, Planojević, imale su pune ruke posla. Čišćenje posuđa, serviranje i ostali „ženske“ poslove, obavile su na nivou vrsnih majstora toga posla.

Ono što je dobra strana ove akcije, koja kako su se dogovorili njeni učesnici, treba da preraste u tradiciju i da se ubuduće bez posebnog zakazivanja, osim onim koji ovoga puta iz bilo kojih razloga nisu znali ili došli, da će se održavati prvog vikenda u junu svake godine, je u tome što je okupila ne samo Sjeverčane ma gdje bili, nego su došli i iz Babljaka, Borika, Godomilja i nekih drugih sela.

Učinak akcije, rekoše organizatori, je iznad svih očekivanja uz zahvalnost svim učesnicima među kojima je , preko 30 odraslih i sposobnih i za najteže poslove, vidjelo se na kraju na zajedničkom ručku u holu osnovne škole koji je za ovu priliku čak i okrečen, i koji je doašo kao šlag na tortu, zaliven i sa više flaša piva koje je, uz nešto raznih sokova bilo poklon Opštinske uprave u Rogatici, dok je domaća „mučenica“ od šljiva i javuka „došla“ u džepovima većine učesnika akcije koja bi, smatraju oni, mogla biti primjer i drugim selima u okolini i šire, koji nemaju škole kao u Sjeversku, ali imaju puteve i korov oko njih, zarasle utrine i groblja i slične zajedničke komunalne probleme, a u Sjeversku se vidjelo da se sve može kad se sela slože.

 

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: