Iz Opštinske uprave u Rogatici – Biće manje zapuštenih njiva i livada

12.03.2023.

ROGATICA – Na posljednoj sjednici Skupštine opštine (SO-e) Rogatica donesene su odluke kojim je 308 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske iz katastarskih opština Rogatica 2, Seljani, Kozići, Stara Gora, Živaljevići i Sjemeć, koja je do sada uglavnom bila u korovu i slabo korišćena,po izboru najpovoljnijeg ponuđača, podijeljeno na 15 poljoprivrednih proizvođača širom opštine od kojih će ih 10 koristiti za uzgoj stočarstva i za ratarstvo, dva za stočarstvo i po jedan za ratarstvo i povrtlarstvo, ratarstvo i stročarstvo i povrtlarstvo.

Gledajući po količini dobijene zemlje, najviše, 94 hektara na Sjemeću (Sjemećko polje), dobio je Drago Karišik iz Gučeva sa namjenom za uzgoj stoke i bavljenje ratarstvom. Zoranu Limiću iz Brankovića dodijeljeno je 49 hektara, takođe na Sjemeću, dok je 38 hektra zemljišta na Borikama dodijeljeno „Agro plodu“ Dragana Džide za obavljanje stočarske, ratarske i povrtlarske poizvodnje. Danijela Šimšić iz Rogatice dobila je 11 hektara na Pašić Kuli /KO Kozići/, za obavljanje stočarske i ratarske proizvodnje, a Rade Janjić 27 hektara na Borikama za obavljanje ratarske proizvodnje, dok je „Eko farma“ Olivera Planojebvića za obavljanje stočarske i ratarske proizvodnje dobila 21,6 hektara zemljišta u KO Živaljevići na Borikama.

Zoran Džida iz Plješevice kod Rogatice i Mile Cvijetić sa stanom u Rogatici, u Seljanima za obavljanje stočarske i ratarske proizvodnje dobili su 4, odnosno 2,9 hektara.

Preostali dio zemljišta na Borikama, uz saglasnost resornog ministrstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Republike Srpske, podijeljeno je Momiru Kušiću 9 hektara, Momčilu Bojatu 14,4, Ranku Cvijetiću 2,9, Mirku Mališiću i Mikajilu Džidi po 12, i Miru Nikoliću 13,1 hektara za obavljjanje stočarske i ratarske proizvodnje.

Svo zemljište iz ovog „paketa“ dodijeljena je u zakup na period od 8 godina i uz za svakog korisnika utvrđeni iznos godišnje zakupnine. Tako će, primjera radi, Drago Karišik plaćati 5642 marke, „Agro plod“ 1557,70, Zoran Limić 2978,60 maraka i tako do najniže zakupnine koju će plaćati Zoran Džida u iznosu od 29,80 maraka, rekoše u Odjeljenju za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društve djelatnosti Opštinske uprve.

Tekst i foto: Sreten Mitrović