Promovisna druga knjiga Koviljke Gavrilović

03.03.2023.

Narodna biblioteka u Rogatici

ROGATICA – Nakon što je polovinom februara prošle godine Koviljka Gavrilović, Sarajka po rođenju, a sada, zbog poznatih razloga živi na Palama, u Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“ u Rogatici promovisala svoju prvu knjigu „Sokakom do uspomena“ za koju je 2021. godine dobila nagradu „Pegaz“ Konjiževne omladine Srbije, ova književnica ponovo je sinoć, četvrtak, 2. marta, došla pred ljubitelje lijepe pisane riječi u Rogatici. I ne bez razloga. U Rogatici je našao smiraj veliki broj njene bliže i dalje rodbine, prijatelja i poznanika. Ovoga puta došla je njihova Kova sa novom knjigom „Došlo mi iz duše“. Ponovo se radi o svojevrsnoj autobiografiji iskazanoj kroz 152 pričice čija dužina ne prelazi sedam stranica knjige veličine A-4.

Ovo književno veče otvorila je autorka knjige, Koviljka Gavrilović, čitanjem jedine pjesmeu njenoj drugoj knjizi pod naslovom „Kolijevci mojoj“, koja je u neku ruku oda Sarajevu koga Srbi ne mogu i neće nikad zaboraviti. Pokazuju to i prvih stihova pjesme kojim autorka počinje svoje priče „I onda me pitaju zašto si otišla iz grada kojeg i danas voliš i koji si najviše voljela… Sjetno se nasmiješ, kao da zbog smješka griješiš, pa shvatiš da čovjek jedino odlaske pamti od onoga što ti još u duši plamti“.

Glavni prometer knjige, književnik i pjesnik Slobodan Ristović iz Rogatice, reče „da ovom knjigom Gavrilovićeva priča o ljudima i običajima koje želi da otrgne od zborava i ona nije za one što sa strašću gledaju večernji dnevnik ili se stalno druže sa mobilnim telefonom. Ona je grumen grke soli kojim smo kao škriljcem podzidali grudno brvno i kućni prag i guji pod njim oči osolili, pa se na sve strane razliježe dozivanje kutnjka onih pod zemljom“.

Ristović još reče da ovu knjigu treba prihvatiti kao vaskrsnuće zaborava i kao žal za pričanjem za onom bajkolikošću koja nas je i u snu držala budnim. Ko nije umio da sanja, malo je vremena za život iskoristio.

Poslije čitanja ove knjige, reče još Ristović, oči nam postaju pliće. Iplakane su i izaprane. Kada je nešto iz duše, u vijek je na putu ka bolu. To je raskopavanje starih rana i nivo samoranjavanje.

I ova knjiga Koviljke Gavrilović izašla je u izdanju Književne omladine Srbije uz recenziju profesora doktora Dragwe Vuković i Verice Sekirarski.

Muzički šlagvort i na ovom kulturnoj manifestaciji davao je mladi gitarista Đorđe Konjokard iz Rogatice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović