Sa rogatičke pijace – Radisavljev štand seoskih rukotvorina

24.03.2023.

ROGATICA – Sa dolaskom proljeća povećavaju se potrebe za predmetima potrebnim koji pomažu pri obavljanju radova u poljopruvredi i oko nje. Bio je to povod da penzioner Radisav Janjić, koji je rođen u rogatičkom selu Kamen, a u Rogaticu je došao iz Sarajeva nakon egzodusa Srba 1996. godine, otvori svoju zimsku radionicu i na „žitnu“ pijacu u Rogatici, gdje na samom ulazu ima svoj mini štand, izloži, u svrhu prodaje, veći broj svojih rukotvorina rađenih od drveta potrebnih onim koji još bilo šta rade u poljoprivredi.

Radi se o svojevrsnoj izložbi rukom rađenih držalica za ašove, motike, krampe i sjekire, brezove metle, velike krošnje za nošenje sijena pri hranjenu stoke, manje krošnjice za sakupljanje šumskih plodova, ali i šljiva, krušaka i jabuka i ostalog voća. Nudim i vile i grablje za sakupljanje sijena, vretena ženama za pređu vune, manje i veće oklagije za razvijanje pita i dosta drugih sitnijih predmeta potrebnih jednom seoskom, a zašto ne, i domaćinstvima u urbanim mjestima. Ovo tim prije što se na mom improvizovanom neobičnom štandu mogu naći i snopići, za jeftine pare, kvalitetnog borovog luča za one koji još lože vatru u šporetima, kazuje Radisav.

Nekim proizvoima ja sam odredeio orjentacionu cijenu. Ali, pošto je ovo pijaca na kojoj nema fiksno određenih cijena, godimo se sa mušterijama kojih je sve manje. Sela su nam ostala prazna. Oni što su ostali za mnoge poslove koriste se mašine, ili ostaju ne obavljeni, dodaje Radisav.