Zlatnici prvorođenim bebama

28.01.2024.

FOČA – Četiri prvororođene bebe u porodilištu Univerzitetske bolnice Foča u ovoj godini darivane su zlatnicima od načelnika Foče Milana Vukadinovića. Simboličan dar jedna je u nizu dugogodišnjih mjera pronatalitetne politike lokalne uprave.

Foča je svoje prve nove stanovnike u ovoj godini dobila 3. januara, dječake Dimitrija Mandića i Arsenija Radovića i bliznakinje Taru i Sofiju Kovačević.

Roditelji saglasni-nova godina im nije mogla bolje početi, a zlatnici uoči praznika Svetog Save svima su dragocjeni.

Među njima dvadesetosmogodišnji Radojica Radović, Arsenijev otac.

-Arsenije je rođen sa tri kilograma i stotinu grama, dobro je, napreduje, naše je prvo dijete. Akobogda, planiramo još djece, sve se može kada se hoće. Kada hoćete da radite i borite se, sve se stigne. Obradovani smo zlatnikom od načelnika, veoma važna i trajna uspomena-kazao je Radović.

Četiri bebe u jednom danu-ponos su i lokalnoj upravi. Osim četiri zlatnika, koji su simboličan znak pažnje, nastoje da pojačaju mjere pronatalitetne politike. U ovoj godini udvostručili su budžetska sredstva za te namjene.

-Uveli smo sufinansiranje prenatalnih testova, odranije se sufinansira vantjelesna oplodnja, novčana pomoć porodicama sa troje i više djece, zatim za svako novorođeno dijete gdje oba roditelja ne rade izdvaja se po 1.000 KM. Prvi put smo prošle godine podijelili vaučere prvačićima i naknade osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji bez posla, sufinansira se zimnica višečlanim porodicama, a ove godine u planu je nabavka besplatnih novih udžbenika za osnovce-rekao je načelnik opštine, Milan Vukadinović.

Vukadinović je podsjetio da se gradnja zgrade za mlade bračne parove u Foči odvija planiranom dinamikom. Namjera je da se kroz ovaj projekat stambeno zbrine pedeset porodica. Očekuje da će projekat biti završen do kraja godine.

Radio Foča, Radmila Prvulović