Promocija novih knjiga u Rogatici – Došao glave Antu Paveliću

02.02.2024.

ROGATICA – Narodna biblioteka „Vojislav Lubarda“ u Rogatici sinoć je bila domaćin promocije jedne nove i osebno zanimljive knjige.Riječ je o prvom dijelu   knjige „Blagoje Jovović – srpski heroj u vučijoj jazbini“, čiji je autor  književnic i profesor vizuelne umjetnosti Marija Jovović, predavač na predmetu društvenih nauka „Građanski problemi u savremmenoj Argentini“ inače rođena kćerka junaka knjige čije  porijeklo  vodi iz okoline Danilovgrada u Crnoj Gori.

Knjiga koja je promvisana Rogatičkim ljubiteljima pisane riječi, reče bibliotekarka Milojka Krsmanović otvarajući ovo jedinstveno književno veče, je u neku ruku životopis Blagoja Jovovića, koji je rođen 1922.  u selu Kosić, kod Danilovgrada, kada je, kako bilježi njegova kćerka Marija, koja je rođena i odrasla u Argentini, kao „vučijoj jazbini“ prateći život oca kao spisateljica i autor više knjiga poezije, ali i romana „Zid, koža i žalost“, „Put do susrreta“ i nekih drugih, došla do podataka o njenom ocu oficiru Kraljeve vojske u otadžbini,  emigrantu prvo u Italiju, a onda prateći kretanja poraženih u Jugoslaviji na kraju Drugoig svjetskog rata, i od toga sačinila zanimljivu ali istinitu priču. Njen otac,  kao pitomac vojne škole u Bileći i  Srbin patriota, pronašao je i izvršio atentat na zločinca Antu Pavelića, 10. aprila 1957. a da atentator nikad nije otkriven. Tajnu je otkrio sam Blagoje mitropolitu Amfilohiju, 55 godina nakon atentata, u manastiru Ostrog.

O knjizi je govorila i autorka Marija de los Angeles Jovović koja je rekla da je knjigu pripremla  više od tri godine. Sać koga je godinmainjavaju je osam poglavlja koja su ilustrovana sa velikim brojem fotografija i drugih orginalnih dokumenata iz burnog Blagojevog života koga je godinama proveo u Argentini i  Buenos Ajresu, u koje su se nakon rata sklonili brojni ratni zločinci bježeći od ruke prvde i naroda.

Uz promociju knjige o Blagoju Jovoviću, večeras, petak 2. februara, ljubtelji lijepe pisane riječi u Narodnoj biblioteci, ali  ovoga puta iz domena istorije,  u 17 časova, imaće  priliku da priustvuju promociji još jedne nove knjige. Radi se o knjizi „Borba za identitet i opstanak srpskog naroda – Istorija Srba 1804 – 1918“  autora Mirka Pjevića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, inače rođenog u Sarajevu, koji je rodni grad i Medicinski fakultet u njemu  morao napustiti tokom posljednjeg Obrmbeno-otadžbinskog rata i skrasiti se u Novom Sadu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović