Uspjela akcija darivanja krvi u Rogatici

24.04.2024.

SAKUPLJENE 33 DOZA

ROGATICA – Ono što smo očekivali, desilo se. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi uspjela je, reče sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta u Rogatici Vesna Ristić. Sakupljeno je 33. doza, ili najmmanje 10 litara dragocijene tečnosti koja život znači. I što je zanimljivo 7 doza više nego lani na istoj akciji.

Prvo su se na akciju, koja je danas održana u prostorijama ovdašnjeg Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, pojavili „stari“ davaoci koje je predvodio Milenko Mijatović, kome je ovo bilo 50 darivanje krvi, a onda su mu se pridružili Željko Radović sa 21 i  vremenom Željko Crnogorac sa 26, Rade Erić sa 23, te Milomir Ećimović, predsjednik Udruženja RVI iz posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata sa 20, Branko Gašević sa 17, doktor Simiša Milješić, direktor Doma zdravlja, sa 16 i tako još njih 15-tak iz grupe „starih“ davalaca među kojim su Milena Cvijetić sa 9, Radoš Zimonjić sa 7,  do Duška Matijaševića kome je ovo bilo drugo i Miljana Gladanca koji je prvi put darivao krv.

Poslije juče održanog predavanja-razgovora  maturanta ovdašnjeg Srednjoškolskog centra sa doktorom Sinišom Milješićem o značaju darivanja krvi, „starim“ davaocima na ovoj akciji odazvalo se 25 maturanata . Oni su kao i svi ostali kandidati za darivanje krvi prošli pregled doktorice Maje Kujundžić iz Službe  Zavoda za transfuziologiju Republike Srpske u Foči i od njih je 5-oro  darivalo krv. Među njima je i Jovanka Planojević, te, takođe, maturanti, ali po drugi put među davaocima, jer su i prošle godine dali krv,  Teodor Batinić i Radoš Karać.

Uspješan ispit u ovoj oblasti položili su i postali novi humanittarci  Ostali prijavljeni, iz različitih zdravstvenih raloga, najčešće trenutno visokog pritiska (radi straha) nisu prošli ovaj test. Da im se želja ispuni da budu dobrovljni davaoci krvi,  moraće pokušati neki drugi put. Neka to bude što prije, to bolje za naše zdravstvo i one kojima može njihova krv živote spasiti,reče doktorica Kujundžić.

Inače, doktorica Kujundžić reče i pohvali organizatore na tradicionalno uspješno provedenoj akciji.

Tekst i foto: Sreten Mitrović