Lakim korakom osvajaju Maglić

30.06.2012.

Lakim korakom osvajaju Maglić

FOČA – Više stotina planinara širom Srpske, Srbije, evropskih zemalja i drugih kontinenata krenulo je u petak iz Foče na trodnevni “Vidovdanski uspon na Maglić”, jednu od najatraktivnijih akcija u Srpskoj.

Akciju uspona na najviši vrh BiH nadmorske visine 2.386 metara organizuju Planinarski savez RS i Planinarsko društvo “Zelengora” iz Foče.

– Do sada se prijavilo više od 300 ljudi, a očekujemo ih još. Neki su već otišli gore. Večeras noćimo na Trnovačkom jezeru, u subotu krećemo na Maglić i u nedjelju se vraćamo. Lijepo vrijeme će nas služiti pa očekujemo nezaboravan provod – kaže sekretar PD “Zelengora” Zoran Stanojević.

Učesnici uspona na Maglić već osmi put su i članovi Planinarskog društva “Naftaš” iz Kikinde.

– Ovaj uspon je jedna od najlepših akcija na prostorima stare Jugoslavije. Kad god mi se ukaže šansa, dolaziću ovde zbog prelepe prirode i uspomena koje me vežu za ovo mesto – kaže planinar iz Kikinde Boško Surla.

Ni Banjalučani godinama ne propuštaju “Vidovdanski uspon”.

– Sve me gore fascinira, raznolike biljke, prelijepo jezero. Mogu s pravom da kažem da je je od svih planina koje sam obišao, a to su Vitorog, Klekovača, Kozara, Osječnica, Maglić ubjedljivo najlepši – kaže planinar Marko Volaš.

Dvanaestogodišnji Ognjen Veselinović iz Rogatice prvi put će se okušati u planinarenju i kaže da jedva čeka da se popne na najviši vrh BiH. Ove godine veliki broj planinarki odvažio se da krene u avanturu zvanu Maglić.

– Prvi mi je put da idem iako već godinama planiram. Ljudi koji su išli prenijeli su mi pozitivne utiske i želim da ih i ja doživim. Kondicije imam, planinarenje ne bi trebalo biti problem – sigurna je u sebe Ivana Ivanović.

Planinari se slažu da je sastavni dio opreme i ono bez čega se ne može krenuti u pohod voda, ali i dobro raspoloženje.

Pogled na bogatstvo Perućice

Svake godine posljednji vikend u junu zaljubljenici u planinarenje sa svih strana stižu na Prijevor, plato na obodu Perućice. Sa ovog lokaliteta im treba oko dva sata hoda do samog vrha Maglića. Na ovom putu koji vodi kroz prašumu Perućicu, odnosno ivičnim dijelom njenog najstrože čuvanog rezervata, nailazi se na Dragoš sedlo 1.266 metara nadmorske visine. Tu se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža pogled na čuveni vodopad Skakavac i na najatraktivniji dio Perućice.