Vatra prijeti selima Veletovo i Bijela

03.09.2012.

Vatra

VIŠEGRAD – Vatra potpomognuta jakim vjetrom iz pravca Tare probila je večeras odbranu na Malom Stocu od Srbije i postoji opasnost da krene prema selima Veletovo i Bijela u Republici Srpskoj, javlja dopisnik Srne sa lica mjesta. Požar se rasplamsao večeras oko 19.00 časova u mjestu Mali Stolac na 1.100 metara nadmorske visine, gdje je vatra probila lanac odbrane od strane Srbije.

Opština Višegrad je dodatno angažovala Civilnu zaštitu, koja će pokušati da napravi protivpožarnu liniju na pravcu Kula – škola u Veletovu – selo Bijela, a kako bi se zaštitila ova dva sela.

Četiri kuće na srbijanskoj strani okružio je veliki broj policajaca, vojske i vatrogasaca, koji ih štite od požara. Na licu mjesta je gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Mještanin Malog Stoca sa srbijanske strane Radovan Spasojević rekao je da iz kuće nije iznio stvari, jer se nada da će ekipe koje su na terenu uspjeti da lokalizuju požar.

U Malom Stocu na srbijanskoj strani žive samo četiri starca, a na strani višegradske opštine žive tri starice i jedan starac.

Deset dana oko tridesetak radnika Šumskog gazdinstva “Panos”, vatrogasaca i Civilne zaštite odolijevalo je vatrenoj stihiji na potezu Tetrebica – Bunar – Bela lipa, sprečavajući vatru da se proširi na teritoriju višegradske opštine.