Bogata turistička ponuda u gornjem Podrinju

01.04.2013.

Andrićgrad

INFO – Opštine gornjeg Podrinja i za ovu godinu pripremaju bogatu turističku ponudu, a najviše nade polažu u planinski, vjerski, seoski i riječni turizam, a neće manjkati ni avanturističkog turizma.

U turističkoj organizaciji opštine Višegrad kažu da su brojni turisti i agencije iz Srbije zainteresovani za turističke sadržaje ove opštine.

– Naša turistička sezona zvanično počinje početkom maja. Turisti će moći uživati u posjeti našim poznatim kulturno-istorijskim spomenicima, višegradskoj ćupriji, manastiru Dobrun, spomeniku Ivi Andriću, gradskoj galeriji i nezaobilaznom kompleksu Andrićgrad. Očekujemo da će i ove godine biti veliko interesovanje za krstarenje Drinom, vožnju turističkim brodićima, posjetu kanjonu. Tu je i banjski turizam, odnosno višegradska banja koja posljednjih godina bilježi sve veći broj gostiju – kaže Branislav Andrić iz TO opštine Višegrad.

Turistička ponuda opštine Foča kao i prethodnih godina vezana je za Nacionalni park “Sutjeska” i rafting na Drini i Tari.

– Tu je i planinski turizam, obilasci ponuda NP “Sutjeska”, jezera, posjeta prašumi Perućici, uspon na Maglić i druge planine, obilazak istorijskog kompleksa Bitke na Sutjesci, a tu su i naše tradicionalne manifestacije, zatim projekat gastrokultura, Dani borovnice. Ne treba zaboraviti posjete gradu i gradskim znamenitostima, Pješčanim piramidama posebno, a novina koju planiramo uvesti i na kojoj se radi su mogućnosti za seoski turizam – rekla je Ljeposava Đajić, v.d. direktora TO Foča.

Turističke novine ove godine ponudiće i opština Rudo.

– U toku je obnova broda “Vodeni Ćiro”, koji obnavljamo iz sredstava EU. Polazna stanica je rijeka Lim na kojoj leži naš turistički potencijal. Plan je uvezati kanjon Lima sa Višegradom i ćuprijom. I ove godine održaće se tradicionalni limski biatlon, a u toku je obnova i gradskog hotela koji sanira jedna privatna firma, tako da će gosti moći da uživaju u bogatoj ponudi naše opštine. Hotel će biti sa četiri zvjezdice, imaće spa-centar, teretanu i sve ostale objekte na raspolaganju – rekao je načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

Vjerski turizam

Uzdanica opštine Čajniče je i ove godine vjerski turizam.

– Svake godine brojni turisti dolaze da obiđu opštinu Čajniče, posebno čajničku crkvu i njenu čudotvornu ikonu, tako da će i ove godine biti Gospojinski vašar. U opštini imamo dva devastirana hotela u privatnom vlasništvu. Trebalo bi preduzeti aktivnosti da se oni stave u funkciju, a budući planovi su nam stvaranje uslova za zimski turizam – rekao je načelnik opštinskog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mladen Janjić.