Prirodni potencijali Foče predstavljeni u privrednoj komori Beograda

03.03.2014.

TO Foča u Beogradu

FOČA – U Privrednoj komori Beograda, u okviru 36. Međunarodnog sajma turizma, održan je sastanak kineske kompanije CNEEC–CNEETC sa predstavnicima sedam opština iz Republike Srpske, među kojima je bila opština Foča.

Opštine Foča, Višegrad, Rudo, Rogatica, Sokolac, Trebinje i Gacko predstavili su svoje prirodne potencijale kineskoj kompaniji koja u narednom periodu planira da ulaže u oblast privrede, poljoprivrede, energetike i u turističke potencijale ove regije. Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović predstavnicima kineske kompanije predstavila je prirodne potencijale opštine Foča, koji su u funkciji privrednog razvoja sa akcentom na ruralni razvoj, kroz razvoj poljoprivrede i turizma.

– „Predstavnici kineske kompanije bili su oduševljeni prezentacijom i na kraju sastanka odlučili su da od svih opština, prvo posjete Foču. O konkretnijim dogovorima sa njima ćemo razgovarati kada nas posjete, što će se vjerovatno desiti u drugoj polovini marta. Foča raspolaže sa najvrijednijim potencijalima i vrlo je važno na koji način ih staviti u funkciju. Na sastanku u Privrednoj komori Beograda razgovarali smo i o industrijskom potencijalu, o industijskoj zoni “Brod” te o novoj poslovnoj zoni “Livade”, kojom opština raspolaže, tako da, pored prirodnih potencijala, zaista imamo šta da ponudimo investitorima, a sve sa ciljem da to ide u prilog lokalnoj zajednici“ – zaključila je Srndovićeva. Ona istakla je da je u budžetu opštine od deset miliona 350.000,00 izdvojeno za turizam što je dokaz više o savjesnosti da je upravo turizam i ruralni razvoj budućnost razvoja ovog kraja i regije.

Učesnici sastanka u Privrednoj komori, sa zamjenikom načelnika Radenkom Srndović obišli su i štand turističkih organizacija opština Foča i Plužine, koje su, na 36. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, nastupile zajedno u okviru prekograničnog projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine“. Na štandu je predstavljena zajednička ponuda ove dvije opštine, gdje je akcenat stavljen na rafting turizam, dok su se obje opštine predstavile sa pojedinačnom ponudom. Na štandu su se predstavili i rafteri iz Foče, Nacionalni park „Sutjeska“ te motel Brioni sa svojim reklamnim materijalima.

Ljeposava Đajić, direktorica Turističke organizacije opštine Foča, kaže da je Sajam bio uspješan i da je vladalo veliko interesovanje za potencijale kojima Foča raspolaže.

– „Naš štand su pored pojedinaca, posjećivale i mnogobrojne turističke agencije, planinarska društva a privukao je i veliku pažnju medija. Najviše interesovanja bilo je za Nacionalni park, Maglić, prašumu Perućicu i naravno za rafting na Tari, gdje je bilo dosta pitanja o spustu rijekom, sigurnosti na vodi, smještajnim kapacitetima ali i cijenama raftinga. Mislim da možemo biti zadovoljni nastupom na Sajmu i to nam daje pravo da budemo optimisti da će naredna turistička sezona biti uspješnija i da će turistički djelatnici zabilježiti veći broj posjeta i noćenja.“ – zaključila je Đajićeva.

Zajednički štand opština Foča i Plužine posjetile su ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Maida Ibrigašić-Hristić i direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.