Zanimljivost iz Rogatice – Vjeverica „Vevi“ miljenica radnika „Sjemeća“

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. marta 2015. 058.ba

Vjeverica Vevi

ROGATICA – Najviše voli lješnike i orahe, ali i sve drugo što joj ponudimo za jelo, pa i domaću pitu i kifle, pričaju Janja, Nada, Nedeljka i Jelena iz kancelarije Opštih poslova u upravi ŠG „Sjemeć“ čija je miljenica postala jedna vjeverica kojoj su one dale ime „Vevi“.

– Prijateljstvo sa „Veni“ počelo je spontano. Ona se već poodavno pojavila u parku pored upravne zgrade. U prvi mah se uglavnom pentrala po visočijem drveću među kojima je i Pančićeva omorika. Idući za bobicma i sjemenkama polako je silazila i na niže rastinje i ukrasno bilje. Pri tome je često prolazila i ispod prozora naše kancelarije koja je u prizemlju zgrade. Kroz prozor smo joj u početku bacali mrvice hrane a s vremena na vrijeme po koji lješnik i orah. Ona je to krišom grickala i zadržavala na rastinju naspram našeg prozora, priča Janja (Cvijetić), koja se najviše i druži sa ovom malom ali ljupkom životinjom.

Vjeverica Vevi 2

– Tada smo joj, nastavlja ona, počeli posvećivati više pažnje i donositi hranu. Najviše voli koštunjavo voće ali ne bježi ni od većine drugog što joj ponudimo. U potrazi za hranom došla je i do našeg prozora na kome smo joj ostavljali po parče kifle, pečeno jaje ili komadić hljeba. Probali smo i domaću pitu. Na naše iznenađenje jele ju je sa velikim zadovoljstvom. Toliko se oslobodila da je idući za parčetom hrane počela kroz otvoren prozor ulaziti i u kancelariju. Sa svojim dugim kitnjastim repom postala je naša miljenica. I ne samo naša. Svi je u zgradi vole i dive se njenoj odvažnosti pa su joj čak iz šume donosili hrastov žir.

Niko od njenih zaštitnika ne zna gdje joj je leglo i gdje noću spava. Po hranu dolazi rano ujutro, kad i mi na posao. Za parče kifle ili druge hrane, ako joj padne na zemlju, zna se otimati sa krejama i golubovima. Kad joj dosade ona uzima svoj zalogaj u usta i nosi ga na prvu manje pristupačnu granu nekog okolnog drveta gdje ga mirno pojede sjedeći na zadnjim nogama, a prednje joj u tom slučaju dođu kao ruke.

„Vevi“ je stekla veliko povjerenje svojih zaštitnika. Ne smata joj otvaranje vrata, prisustvo više osoba u kancelariji pa čak ne bježi ni od blica foto-aparata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,