Ugašen požar u Novom Goraždu

20.09.2015.

Pozar u Kopacima

NOVO GORAŽDE – Vatrena stihija, koja je u subotu oko podneva zahvatila veliku površinu šume iznad naselja Donja Sopotnica konačno je ugašena.

Uz velike napore vatrogasnih i ekipe civilne zaštite, ali i uz pomoć kiše koja je jutros padala umjerenim intenzitetom, konačno je ugašen požar koji je područje opštine novo Goražde zahvatio juče oko podneva.

U požaru je izgorjelo 10 do 15 hektara šumskog zemljišta, a vatra je većinom zahvatila nisko rastinje i žbunje u šumi iznad naelja Donja Sopotnica. U jednom momentu, vatra je sinoć počela ozbiljno da prijeti pojedinim stambenim objektima u Donjoj Sopotnici, kao i obližnjoj trafo-stanici, ali je prisebnošću angažovanih ekipa u posljednjem momentu spriječeno nastupanje štete po ljude i njihovu imovinu.

Nažalost, tokom jučerašnjih intervencija, jedino vozilo-cisterna koje u svom voznom parku posjeduje DVD “Novo Goražde” je onesposobljeno tako što se prevrnulo djelujući na terenu, a samo pukom srećom je izbjegnuta tragedija, s obzirom da su vozač i suvozač pretrpjeli lakše povrede koje nisu opasne po život.

U gašenju požara, pored pripadnika DVD “Novo Goražde” i Civilne zaštite opštine Novo Goražde učestvovali su i pripadnici vatrogasnih brigada iz okolnih opština: Goražda, Rogatice i Čajniča, a veliku pomoć imali su i u lokalnom stanovništvu koje je od vatre branilo svoje domove.

Iako je gašenje zbog nepristupačnosti terena i zaostalih minsko-eksploznih sredstava iz posljednjeg rata bilo jako otežano, svojim nadljudskim naporima vatrogasci i pripadnici civiilne zaštite su uspjeli lokalizovati požar u kasnim noćnim satima, da bi on gotovo u potpunosti bio ugašen tek posle jutrošnje kiše.

Nakon ovog požara, vatrogasci iz Novog Goražda su ostali bez jedine cisterne koju su imali i nabavka takvog vozila u skorijem periodu će predstavljati prioritet svih prioriteta za lokalnu vlast. Za očekivati je da će i republička Uprava civilne zaštite imati razumijevanje za ovaj problem, te pomoći vatrogascima iz jedne od najnerazvijenijih opština Republike Srpske u nabavci novog vozila.

Izvještaj iz JZU “Dom zdravlja” Novo Goražde

U proteklih 24 časa, dom zdravlja u Novom Goraždu je primio tri pacijenta, povrijeđena u požaru koji je u subotu zahvatio područje opštine. Jedan pacijent sa lakšim tjelesnim povredama – slomljenom rukom, je upućen na dalje liječenje u bolnicu u Foči. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o vozaču vatrogasne cisterne koja se prevrnula na makadamskom putu za vrijeme djelovanja na terenu zahvaćenom vatrom. Po riječima dežurnog medicinskog osoblja, suvozač kamiona koji je samo bio ugruvan je poslat na kućno liječenje i prava je sreća što je ovaj događaj prošao bez ljudskih žrtava.

Takođe u jučerašnjim satima, jedan pripadnik Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Rogatice je primljen zbog ujeda nekoliko stršljenova. I u ovom slučaju je srećnu okolnost predstvljala činjenica da povrijeđeni nije imao prisustvo alergije, pa je nakon medicinskog tretmana u domu zdravlja otpušten na kućno liječenje.

Uzrok požara: ljudski faktor

Prema informacijama dobijenim iz stanice policije u Novom Goraždu, uzrok požara je najvjerovatnije ljudska nemarnost.