Sa promocije nove knjige Vinka Pandurevića

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. decembra 2016. 058.ba

knjiga-vinka-pandrurevica-4

OD LEGENDARNOG KOMANDATA DO HAŠKOG OSUĐENIKA

ROGATICA – U duple punoj sali Parohijskog doma kod crkve Svetog proroka Ilije u Sokocu u kojoj je bilo preko 300 demobilisanih boraca i drugih građana Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Han-Pijeska, Zvornika i okolnih mjesta, sinoć, 16. decembra, održana je promocija nove knjige legendarnog ratnog komandanta, generala vojske Republike Srpske i Srbije, doktora vojnih nauka i haškog osuđenika Vinka Pandurevića pod naslovom „Život se brani istinom“ i podnaslovom „Prilog istini o događanjima u i oko Srebrenice“.

Vinko Pandurević, rečeno je ovom prilikom, rođen je u selu Jasik u opštini Sokolac 1959. Kao odličan đak završio je osnovnu školu i gimnaziju. Sa odličnim uspjehom diplomirao je i na Vojnoj akademiji u Beogradu. Magistrirao je 1989, a doktorirao 1998.

knjiga-vinka-pandrurevica-1

Paralelno sa naukom pratio ga je i uspjeh na vojnom planu i od potporučnika u JNA 1982. kroz redovno i vanredno unapređivanje došao je do general-majora VRS 1997. godine.

U Vojsku Republike Srpske dobrovoljno se javio juna 1992. i postavljen za komandanta Višegradske brigade u činu kapetana prve klase. Kao komandant Višegradske brigade obavljao je i dužnost načalnika i komandanta Taktičke grupe Višegrad.

knjiga-vinka-pandrurevica-3

Krajem 1992. odlazi na dužnost komendanta Zvorničke brigade i na toj dužnosti, uz brojne ratne uspjehe, ostaje sve do maja 1996. kada prelazi u Glavni štab VRS u Operativnu upravu i za zamjenika načelnika Generalštaba i načelnika Centra za vojno strateške studije i istraživanja. Penzionisan je 2002. godine.

Uz to što je bio uspješan oficir i ratni komandant, Vinko je napisao i objavio više knjiga i stručnih radova. Među njima je i najnovija „Život se brani istinom“ čiji je izdavač Boračka organizacija Zvornika, a štampana je u „Eurografici“ Zvornik.

knjiga-vinka-pandrurevica-2

Knjiga je ustvari transkript Vinkovig svjedočenja u predmetu protiv Popovića i ostalih koji je vođen pred Haškim tribunalom, a odnosi se na krivična djela vezana za događanja u i oko Srebrenice u julu 1995. i ona, kako reče njen recenzent Miodrag Popov, novinar i publicista iz Beograda, predstavlja preslikano suđenje i svim drugim Srbima u Haškom tribunalu.

– Posebno je važno, naglasio je Popov, što knjiga predstavlja „celovito sagladavanje srebreničkih događaja, do detalja ispričanih javno u Haškom sudu, gde se ni jedna činjenica nije sakrila, niti u krivom svetlu saopštila. Generacije koje ništa ne znaju o srebreničkoj drami, pre svega neki novi, objektivni istoričari koji se budu bavili ovom temom, imaće kao nikada do sada potpuni uvid u taj segment istorije. Stoga je Pandurevićev rukopis neprocenljiv doprinos istorijskoj istini, pisan od strane samog aktera, generala srpske vojske, ali i sociologa koji pruža pun istorijski i naučni prikaz“.

knjiga-vinka-pandrurevica-5

Pored Miodraga Popova i samog autora o knjizi i posebno o operaciji „Krivaja 95“, odnosno o borbama sa snagama 28. divizije ABiH na području Srebrenice, govorio je neposredni učesnik tih borbi na čelu „Vukova sa Drine“ Milan Jolović-Legenda.

Uz brojne predstevnika boračkih organizacija svih nivoa, društvenih i političkih radnika, promociji je prisustvovao i o političkim prilikama koje su predhodile stvaranju Republike Srpske, govorio je Momčilo Krajišnik. Uz ostalo on je istakao da se bivša SFRJ nije raspala, nego da je razbijena i u borbi Srba za pravdu i ravnopravnost došla je Republika Srpska u čemu je nemjerljiv doprinos Vojske Republike Srpske predvođene takvim Srbima kakvi su bili Vinko Pandurević, Legenda i brojni drugi časni oficiri kojim je, u znatnom broju, suđeno u Haškom tribunalu koga karakteriše nepravda, neizvjesnost i nemoć.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,