Promocija još jedne knjige u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. јуна 2017. 058.ba

promocija-knjige-dijana-neskovic-1

ROMAN DIJANE NEŠKOVIĆ-STJEPANOVIĆ PRED ČITAOCIMA

ROGATICA – Za manje od mjesec dana u Rogatici tri promocije knjiga. To je, tvrde poznavaoci, dosad ne zabilježeno. Narodna biblioteka u ovom malom mjestu i izdavačka kuća „Žiravac“ iz Požege prvo su krajem maja ugostili mladu pjesnikinju Ivanu Ristić iz Šekovića, koja je promovisala zbirku pjesama „Ljubav se zove imenom tvojim“. Petnaestog juna rogatički plodni književni stvaralac Božidar Stanar promovisao je drugo dopunjeno izdanje knjige aforizama „Kako se kali čolovjik“, a sinoć, 20. juna, u večernjim časovima, u dupke punoj sali bioskopa, što je veliko iznenađenje za organizatore i ostale poznavaoce sličnih događanja u Rogatici, promovisan je književni prvjenac mlade profesorke srpskoj jezika i književnosti iz Rogatice Dijane Nešković-Stjepanović (28) roman „Krvavi zavjet“, čiji su recenzenti profesor doktor Saša Knežević i profesor Slađana Vidaković.

promocija-knjige-dijana-neskovic-2

Mlada autorka reče da je tema romana djevojka-žena u posljednjem ratu. Započela ga je kao srednjoškolka i dovršila evo kao mlad profesor, udata žena i majka nakon 10 godina. Uz mnoštvo likova koji defiluju ovim kratkim romanom, glavni junaci su Ivana, djevojka od dvadesetak godine, i njen brat blizanac Ivan i njen njena ljibav Luka, a dešavanja u Rogatici i okolini.

Otvarajući ovo književno veče, direktorka Biblioteke u Rogatici Anđelka Đerić rekla je za razliku od većine onih koji svoje prve korake u književnost počinju uglavnom lirskim stihovima ovdje je autorka hrabro zakoračila u svijet proze što je izuzetna smjelost u pionirskom prikazu jednog vremena.

promocija-knjige-dijana-neskovic-3

Govoreći i Dijaninoj knjizi profesor na Filozovskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, Saša Knežević, rekao je da je roman mračan ali topao. Pisan je nježnom ženskom rukom ali čvrstim i zašiljenim perom. Rukopis nagovještava darovitog pisca ali i otkriva mladu spisateljicu koja može biti veoma zanimljiva svojoj generaciji.

Dijanina kolegica sa studija, mlada profesorka Slađana Vidaković iz Šekovića, o romanu „Krvavi zavjet“ reče da je jedan od onih rukopisa koji imaju nevjerovatnu priču u čijem je središtu sudbina mlade žene Ivane. Autorka, na maestralan način iskorištava okvir priče – rat, kako bi motivisala kasnije događaje u djelu. Vrijeme, građanski rat u BiH, je jasno iznenadio likove koji su umorni i ratom uništeni.

promocija-knjige-dijana-neskovic-4

Uz čestitke za prvu objavljenu knjigu mladu autorku jednom grafikom rad akademskog slikara Vojislava Nedeljkovića nagradio je izdavač „Žiravac“ iz Požege.

Odlomke iz romana, po starom dobrom običaju, čitale su već afirmisane članice Dramsko-recitatorske družine koja radi pri Narodnoj biblioteci Sara Nešković, Vedrana Ikonić, Sara Ninković i Magdalena Racković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,