Požar na deponiji Rudine kod Rogatice

11.08.2017.

pozar-u-rogatici-1

UGROŽENE ŠUMSKE KULTURE I SELO KOZADRE

ROGATICA – Ni Rogaticu ovih vrućih julsko-avgustovskih dana nije mimoišla nedaća koja se zove požar. Došao je, svi se slažu, ljudskom nepažnjom na deponiji smeća Rudine koja je od Rogatice udaljena najviše pet do šest kilometara prema Sokocu sa desne strane magistralnog puta Rogatica – Podromanija.

Požar se pojavio jutros, 11. avgusta, na smjetljištu Rudine koje se proteže na površini od oko četiri hektara uglavnom kamenitog i smrekama pokrivenog zamljišta sa tendencijom da se proširi na obližnju kulturu borove šume i sela Kozadre u kome su uglavnom kuće povratnika Bošnjaka.

pozar-u-rogatici-2

Odmah po dojavi o izbijanju požara na lice mjesta izašli su radnici komunalnog preduzeća „Komrad“, koji su uz dovoženja vlastite cisterne, prvo iz požarišta izvukli buldožer koji je „ravnao“ smjetljište. Pošto se požar zahvaljujući vjetru koji je duvao, zaprijetio da se ne može kontrolisati, u pomoć su pozvati vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Rogatice koji su došli sa dva navalna vozila. Kako je vatra, nošena vjetrom, prijetila da se prenese i na susjednu šumsku kulturu sa borovim sadnicama, u pomoć su došli radnici i mehanizacija ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice i uz velike napore i više potrošenih cisterni vode, vatra je obuzdana i „vraćena“ na deponiju smeća. Opkoljena sa svih strana sa cisternama punih vode, kojim se pridružila i cisterna porodice Janković iz Plješevice, stavljena je pod apsolutnu kontrolu uz dežurstvo vatrogasaca i radnika ŠG „Sjemeć“ i tako se ušlo u noć.

Požariđšte, uz ostale, obišao je i v. d. direktora ŠG „Sjemeć“ Marko Tomović i upoznao se sa njegovim dometima i štetama koje bi eventualno mogle da nanese ovom kolektivu.