Počela 53. Poljoprivredna izložba u Rogatici

07.10.2017.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-1

PRVI NA OCJENI SKORUP-KAJMAK

ROGATICA – Prošao je prvi od dva dana regionalne poljoprivredne izložbe i sajma u Rogatici. Obilježila su ga dva događaja. U prvom je posebna komisija predvođena profesorom doktorom Snežanom Jovanović iz Beograda ocjenjivala kvalitet skorupa-kajmaka.

Na ocjenu je ponuđeno 19 uzoraka od isto toliko proizvođača. Ocjenjivan je opšti izgled, boja, struktura, miris i ukus svakog uzorka.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2

Čiji kajmak će ponijeti epitet najboljeg znaće se danas poslije podne kada će biti sumiran rad i ostalih komisija, a radi se o komisijama za ocjenu kvaliteta goveda, ovaca, koza i konja, sjemenskog i krompira za jelo, te proizvoda iz široke lepeze kućne radinosti i ženskih rukotvorina.

Drugi događaj koji je održan u okviru izložbe su aktuelna predavanja iz oblasti poljoprivrede koje su interaktivno sa više od 50 poljoprivrednih proizvođača držali eminentni poljoprivredni stručnjaci.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-3

O ulozi i značaju geografskog porijekla u proizvodnji tradicionalnih mlječnih proizvoda predavanje je održala profesor doktor Snežana Jovanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Na temu „Proizvodni potencijal i kvalitet banjalučkih sorti strnih žita“ govorio je docent doktor Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta u Banja Luci, a na temu: „Multifunkcionalna poljoprivreda kao osnova za razvoj opštine Rogatica“ predavanje je održao profesor doktor sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci Novo Pržulj.

Danas se izložba nastavlja. Do 9,30 časova je prijem stoke, krompira i ostalih proizvoda. U 10 će načelnik opštine Milorad Jagodić otvoriti izložbu, a zatim će raditi stručne komisije koje će odabrati i nagraditi najbolje.

Fond za nagrade, reče načelnik Odjeljenja za privredu Delivoje Đerić, je 24.000 maraka koje je obezbijedio organizator izložbe opštine Rogatica.