Rekordan broj stipendija studentima u Rogatici

09.03.2018.

ROGATICA – Nakon što je Komisija za stipendije odradila svoj dio posla oko raspisivanja konkursa i provođenja konkursne procedure do bodovanja kandidata, javne rasprave i utvrđivanja konačne liste onih koji će u tekućoj akademskoj godini primati stipendije iz opštinskog budžeta, danas je načelnik opštine Milorad Jagodić potpisao ugovor sa studentima dobitnicima stipendije.

Radi se o 139 studenata, od 162 koliko ih je podnijelo uredna dokumenta na konkurs za stipendiju. Oni će, kao i prošle godine primati stipendiju u visini od 90 maraka, ili ukupno 126.000 maraka. To je rekordan broj i studenata i izdvojenih sredstava iz budžeta.

Cilj je, rekao je uz potpisivanje ugovora načelnik Jagodić, da opština u granicama mogućnosti pruži maksimalnu podršku mladim koji se obrazuju i da ih na takav način obaveže da znanje stečeno kroz školovanje primjenjuju na području opštine za što će u granicama mogućnosti Opštinska uprava u saradnju sa privrednim i drugih subjektima pokušati da stvori veće uslove za njihovo zapošljavanje.

Među onim koji su potpisali ugovore o stiupendiranju najviše je studenata filozofije, oko 30, tehničkih fakulteta i medicine po 19, ekonomije 10, matematike i fizike 5 i tako do vojne akademije na kojoj studira dva studenta.

Ugovor je potpisala i Aleksandra Rajak, student druge godine poljoprivrednog fakulteta koja reče da će joj 90 maraka mjesečno dobro doći. To je velika pomoć i njenoj porodici, a poljoprivredu studira u nadi da će stečeno znanje moći primijeniti na području opštine.

I Milko Vučak je student druge godine, ali matematike i računarstva. On reče da njegovoj četvoročlanoj porodici u kojoj je zaposlen samo otac kao vozač autobusa, svaka marka dobro dođe. Ovih 90, koliko ću mjesečno dobivati olakšaće brige posebno mojoj majci, domaćici, koja brine da meni i mlađem bratu, srednjoškolcu, omogući da koliko-toliko da živimo normalno. Ja kao student trudim se da dobrim učenjem olakšam brige mojim roditeljima i tako ću, nadam se, nastaviti, uz to da ću rado stečenim znanjem pomagati mlađim generacijama iz naše Rogatice.

Stipendiju opštine primaće i Aleksandra Drašković, brucoš na Ekonomskom fakultetu na Palama. I njoj će, kao reče, stipendija značiti puno tokom školovanja. Ona se na tome puno zahvaljuje načelniku opštine koji je najviše doprinio da i studenti početnici, kao što je ona, dobiju ovu podršku za školovanje. Kad završi fakultet nada se da će posao dobiti na području opštine i da neće biti potrebno da ga traži na nekoj drugoj strani.

Uz studente koji su dobili stipendije iz opštinskog budžeta, bilo je još 5 studenata, ali pošto su dobili drževne stipendije nisu učestvovali u konkurenciji za opštinsku podršku za školovanje.

Tekst i foto: Sreten Mitrović