Počela 54. Poljoprivredna izložba u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. septembra 2018. 058.ba

SKORUP-KAJMAK PRED STRUČNJACIMA

ROGATICA – U organizaciji Opštine Rogatica, juče u 16 časova zvanično je počela 54. Regionalna poljoprivredna izložba. Otvorila ju je Komisija za ocjenjivanje kvaliteta skorupa-kajmaka iz vlastite proizvodnje u originalnoj ambalaži drvenim kačicama sa najmanje 2 kilograma skorupa-kajmaka.

Komisiji na čijem je čelu prof. dr Snežana Jovanović, kao predsjednik, predočeno je 20 uzoraka domaćica koje su uglavnom proizvođači ovog proizvoda od mlijeka iz Han-Pijeska, Sokoca, Višegrada i opštine Rogatica.

Rezultati ocjene sa imenima nagrađenih saopštiće se danas na izložbenom prostoru „Lužnica“ pri zatvaranju izložbe zajedno sa najboljim iz ostalih takmičarskih kategorija, a to su vlasnici najboljih grla goveda, ovaca, koza i konja, te sjemenskog i krompira za jelo, tradicionalnih domaćih proizvoda od mlijeka i voća, pčelinjih proizvoda, domaće kuhinje i proizvoda kućne radinosti i rukotvorina.

Uvod pred današnju izložbu bila su i sinoć održana stručna predavanja na aktuelne teme iz i oko poljoprivrede.

O kvalitetu i prinosu strnih žita sa osvrtom na probleme i preporuke za narednu jesenju sjetvu održao je docent doktor Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banja Luci.

Vrlo zapaženo i poučno predavanje sa brojnim primjerima dobre prakse, ali nažalost pred malim brojem prisutnih proizvođača, na temu: „Značaj tradicionalnih proizvoda sa zaštitom geografskog porijekla“ održala je prof. dr Snežana Jovanović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerzoiteta iz Beograda.

Posebnu pažnju profesorka Jovanović poklonila je zaštiti autohtonog romanijskog skorupa.kajmaka, gurabija, kešketa ili ćešketa kako se naziva zajednica ječma ili pšenice i dobra piletina koju baštine tradicionalne kuhinje ovog dijela Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: