Dodeljena “Velika nagrada Ivo Andrić” u Andrićevom institutu

27.01.2019.

ANDRIĆGRAD – Pred mnogobrojnom publikom i novinarima danas je u svečanoj sali Andrićevog instituta u Andrićgradu dodeljena “Velika nagrada Ivo Andrić”. Ovogodišnji laureati su Goran Petrović koji je dobitnik nagrade za životno delo i Rajko Petrov Nogo za knjigu “Sonet i smrt”. Ovu nagradu dodelio im je žiri u sastavu: Jovan Delić, Želidrag Nikčević i Muharem Bazdulj.

– Andrićev institut je posvećen očuvanju kulture, umetnosti, nauke i samim tim nacionalnog identiteta. Emir Kusturica, koji je direktor ovoga instituta, sve svoje talente i iskustva usmerio je ka razvijanju ovog instituta i očuvanju i unapređenju nauke i obrazovanja – rekla je Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost Andrićevog instituta.

Direktor Andrićevog instituta i proslavljeni srpski reditelj:
– Priča o ovoj Andrićevoj nagradi je duboko skrivena u njegovom pogledu na most. On, gledajući ga, dolazi putem imaginacije i dokumenata. U mom sećanju je kao najupečatljivije ostalo ovo poluostrvo, koje sam prvi put video pre 40 godina i pomislio kako je ova tačka na ušću Rzava u Drinu pomislio da bi bilo dobro ovde podići srednjevekovni grad. Moja zamisao je postala realnost uz razumevanje Milorada Dodika.
Čast je danas nagraditi Gorana Petrovića za celokupno delo i Rajka Petrova Noga za ,,Sonet i smrt“. Cilj je nagrade da njeni dobitnici budu i naši i svetski. Petrović je kako treba i kod koga treba u svetu zapisan kao veliki pisac. Više sam nego srećan što danas dajemo nagradu Petroviću zbog kojeg bi Andrić da vidi odozgo, bio veoma srećan – izjavio je Emir Kusturica.

Nakon Emira Kusturice, reč je imao profesor Jovan Delić.
– Rajko Petrov Nogo je odavno pokazao interesovanje za sonet i za svoj magistarski rad uzeo temu ,,Poeme i soneti Skendera Kulenovića“. Kroz sonete je oduvek pokazivao interesovanje za smrt. Bezakonjem je ozakonio vezu smrti i soneta i knjiga ,,Sonet i smrt“ dolazi posle 30 godina njegovog rada. Rajko Petrov Nogo je već odavno zaslužio mesto u društvu najvećih živih srpskih pesnika – rekao je Jovan Delić, predsednik žirija za dodelu Velike nagrade Ivo Andrić.

U nastavku obrazloženja, Delić je o Goranu Petroviću rekao sledeće:
– Knjige Gorana Petrovića objavljene su u 119 izdanja. Recepcija njegovog dela u inostranstvu ne može biti slučajna ako uzmemo u obzir njihov broj. Stoga, Goran Petrović je svetski pisac i planetarna književna činjenica, pa je i uloga Velike nagrade Ivo Andrić da ga kao takvoga predstavi i osvetli.

Nakon obrazloženja žirija, Petroviću je dodeljena Velika nagrada Ivo Andrić za životno delo.

– Zahvaljujući romanu ,,Na Drini ćuprija“, pisac koji je na jeziku malog broja njudi pisao o jednom mostu u malom mestu, prodro je u svetsku književnost i dobiti nagradu sa imenom takvog jednog pisca ogromna je čast za mene.
Ćupriji od kamena i gradu od kamena pridodajem svojim radom nekoliko kamenčića – reči su Gorana Petrovića.

Nakon obraćanja publici, Goran Petrović je čitao svoju priču “Kamenčići“.

Svečanoj ceremoniji dodele Velike nagrade Ivo Andrić nije prisustvovao Rajko Petrov Nogo iz zdravstvenih razloga, pa će mu nagrada biti naknadno uručena. Umesto pozdravne reči Rajka Petrova Noga, a po želji laureata, profesor Jovan Delić je u znak Nogove zahvalnosti pročitao dve pesme i nagrađene knjige.

– Ovo je kraj lepog i sunčanog dana za našu kulturu i naš jezik – izjavio je na samom kraju svečane ceremonije Emir Kusturica.