Medicinski fakultet: Kompletirane specijalističke studije

30.11.2021.

FOČA – Na Medicinskom fakultetu u Foči danas je počela dvosemestralna specijalistička nastava, čime su na specijalističkim studijama u ovoj ustanovi prvi put objedinjeni praktični i teorijski dio nastave.

Specijalistička nastava je za sada organizovana za hirurške grane i za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić kaže da je ovo veliki iskorak za ovu ustanovu i početak novog ciklusa u organizaciji studija.

„Nadam se da će se od naredne godine uključiti i ostale katedre. Već imamo nekoliko njih, kao što su katedre za pedijatriju, internu, porodičnu medicinu, bolesti zuba, oralnu hirurgiju, koje će vrlo brzo krenuti sa organizovanjem dvosemestralne specijalističke nastave“, rekao je Bokonjić.

On je istakao da sada kompletno mogu da isprate specijalizanta od prvog do zadnjeg dana i da mu, osim praktičnog, mogu ponuditi i teorijski dio nastave.

„Do sada su naši kandidati, koji kod nas specijaliziraju, odlazili na dvosemestralnu nastavu na druga mjesta, a sada će se na još bolji način uklopiti u kompletnu organizaciju naše specijaizacije. Veoma je važno i što će naš mladi kadar biti zajedno sa eminentnim profesorima iz regiona koji drže predavanje i to je još jedan vid stasavanja, sazrijevanja i rasta naše ustanove“, istakao je Bokonjić.

Šef katedre za hirurške grane Medicinskog fakulteta u Foči Nenad Lalović kaže da se nastava odvija u turnusima od po pet radnih dana.

„Pored domaćeg kadra, profesori su sa medicinskih fakulteta iz Republike Srpske i BiH, kao i eminentni profesori iz Ljubljanje, Niša, Beograda, Novog Sada, Rijeke, a na anesteziologiji imamo i jednog predavača iz Londoda“, rekao je Lalović.

Profesor Vjekoslav Mitrović, koordinator za specijalističku nastavu na Medicinskom fakultetu, navodi da su specijalističke studije organizovane od 2015. godine, ali je ovo prvi put da organizuju dvosemestralnu specijalističku nastavu i to uz pomoć domaćih i profesora iz okruženja.

„Ovo je velika stvar za sve specijalizante. Pored praktičnog iskustva, dobiće i teoretsko znanje“, rekao je Mitrović.

Igor Simanić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku iz Beograda, specijalizantima će držati predavanja iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije.

„To je grana medicine koja dođe negdje na kraju i neodvojiva je od medicine. Osim

predavanja, potrdićemo se da približimo i ustanovu iz Beograda, na čijem sam čelu, dostupnom za specijalizante, da bi i praktično mogli da vide što više pacijenata sa tom patologijom, jer to je veliki benefit za njih“, naveo je Simanić.

Dvosemestralnu specijalističku nastavu pohađa 27 specijalizanata iz Republike Srpske.

Ljubinko Petković iz Bolnice „Sveti vračevi“ iz Bijeljine, koji je 2014. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Foči, pri kraju je specijalizacije na urologiji.

„Drago mi je što se kao đak ove kuće vraćam među drage profesore i prijatelje, tamo gdje sam stekao temeljna medicinska znanja. Specijalizacija urologije traje šest godina, završio sam klinički dio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i sada nastavljam ovdje sa teorijskim dijelovima i nadam se uskoro ispitu“, rekao je Petković.