Gornje Osovo kod Rogatice – Sjećanje na žrtve ustaškog terora

29.04.2023.

ROGATICA – Tradicionalno, od 2004. godine, kada je nakon višedeceniskog ćutanja, zbog lažnog bratstva i jedinstva, na lokalitetu „Kula“ u Gornjem Osovu, u znak sjećanja na stradanje preko 90 Srba, uglavnom žena, djece i staraca, koji su živi spaljeni u štali i soldrmi kao pomoćnom objektu za smještaj ovaca Koje Ristanovića, od strane ustaša zloglasne „Crne legije“ koju je vodio ozloglašeni Jure Francetić, uz podršku domaćih ekstrema iz ovog i okolnih muslimanskih sela, 27. aprila ratne 1942. godine, podignuto prigodno spomen-obilježje, svake godine zadnje subote u aprilu prigodnim manifestacijama vraća sjećanje na osovske žrtve Tako je bilo i ove godine. Kod spomen-obilježja okupili su se članovi rodbina i ostali poštovaoci stradalih među kojim je bilo 24 člana iz porodice Ristanović, po osmoro Kovačevića i Tomovića, po petoro Lubinića i Koranjića, četvoro Zekovića, troje Bojata i tako do njih preko 90, čija imena su upisana na mermernoj ploči spomen-obilježja, kod koga je danas protojerej Dragan Jović, sveštenik u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, odslužio prastos za stradale uz prigodnu besjedu na kraju koje je rekao da se mora oprostiti, ali nikad i zaboraviti pa je stoga apelovao da bi na ovakve prigode trebalo da dolazi veći broj mladih kako bi pamtili i čuvali sjećanja na ovo i ostala srpska stratišta.

Prisutnim na parastosu obratio se i Milovan Bojat iz Plješevice kod Rogatice čiji su sestra Rajka sa 11, braća Radoje sa 6 i Momčilo sa svega 4
godine zajedno sa bakom i djedom po majci Rosandom i Ristom izgorjeli u ognju koji spržio Kojinu štalu.

Milovan Bojat, koji je i sam već ušao u treće doba života, podsjetio je da je kod nadležnih u opštini, istina prije pandemije virusa korona, pokrenuta i u načelu preihvaćena ideja da se spomen-obilježje u Osovu dopuni sa minijaturnom spomen-kapelom i krstom koji bi se mogao vidjeti sa puta Rogatica – Borike, odnosno Višegrad. Ovu ideju ćemo ponovo oživjeti i nadati se da će se ona pretvoriti i provesti u život, kako bi ovo obilježje dobilo adekvatan tretman veličini događaja na koji se čuva sjećanje.

Prisutnim se obratio i predsjednik logoraša iz posljednjeg rata Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić, koji je zajedno sa Brankom Mandićem, članom Predsjedništva Udruženja logoraša Repblike Srpske, položio vijnac u zahvalnost stradalim.

Potomci stradalih u Gornjem Osovu za dušu stradalih i ove godine obezbijedili su i prislužili svijeće zadušnice i po čašicu pića. Poslužene su i razne kulinarske đakonije koje su spremile vrijewdne domaćice iz Osova. Pored ostalog poslužene su i obavezne pite krompiruše ali i gurabije koje su, zbog tužnog povoda, bile bez obavezne kocke šećera na sredini ovog tradicionalnog narodnog kolača.

Tekst i foto: Sreten Mitrović