Održana borička planinarska staza Turisičke ogranizacije u Rogatici

29.05.2023.

STAVLJENI TEMELJI ZA NOVE STAZE

ROGATICA – Najavljena planinarska šetnja boričkim krajolicima u organizaciji Opštinske turističke organizacije održana je juče (subota, 27. maja). Preko 50 mladih i starijih planinara i drugih ljubitelja prirode iz Rogatice, Han Pijeska, Sokoca i Milića prošlo je stazu dugu 14 kilometara.

Pošlo se iz sela Sjeversko, od spomenika Kralju Petru I osloboodiocu koji je, piše na njegovom postamentu, podignut 1924/25. godine, a otkriven i osvećen 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta 1925. godine po novom kalendaru i za nešto više od dvije godine postaće stogodišnjak što je jubilej kojim se u Rogatici trenutno ne može niko pohvaliti.

Nakon što su obišli i razgledali spomenik, planinari i ostali učesnici šetnje, odjeveni i obuveni u skladu sa vremenskim uslovima, a oni, zbog stalne kiše pa i u noći pred ovu manifestaciju, pošli su ranije utvrđenom maršrutom prema vrelu neobično hladne i bistre vode „Udaša“ sa sandukom kaptiranim još u vremenu kada je ovim krajevima vladala Osmanska imperija i za koju veže mit da ne samo da utoljuje žeđ, nego i liječi. Za uzvrat svi koji posjete ovaj izvor, daruju ga sitnim novčanicama, koje djeca iz okolnih sela tajno vade iz vode uz rizik da dobro smrznu ruke dok „hvataju“ novčiće po dnu vrela hladne vode.

Posjeta „Udaši“ poslužila je da planinari i ostali dopune svoje čuturice hladnom izvorskom vodom, a zatim je šetnja nastavljena obodom šuma Crnog vrha i sela Babljak isdući prema cilju – lokalitet Crkvine, koji se nalazi u stoljetnim šumama Devetaka između sela Babljak, Rađevići i Behaći.

Na Crkvinma učesnike šetnje u obilju prirodne ljepote i mističnosti ovog krajolika, pred novoizgrađenim hramom Svetog Jovana Krstitelja dočekao je sveštenik boričke crkve Svetih apostola Petra i Pavla, Dragan Jović.

U prostoru za okupljanje vjernika prota Jović pozdravio je učesnike staze, blagoslovio njihov pohod i u kraćim crtama govorio o istoriji Crkvina koja datira još od 13 vijeka, kada je po legendi ovdje bio ljetnikovac i crkva zadušnica srpskog kralja Dragutina i njegove supruge Jelene Anžujske. Sve to srušili su Turci dolaskom u ove krajeve. Iako su srušili ljetnikovac i crkvu, u narodu je ostalo sjećanje koje nije izblijedilo do današnjih dana uz ostalo i na taj način što se narod ovog kraja, a to će reći sa tromeđe sadašnjih opština Rogatica, Han Pijesak i Sokolac, svake godine okuplja uz Ivanjdan , 7. jula, i 11. septembra na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstritelja na narodnom zboru (vašaru). Dok nije izgrađena i osvećena, 2015. godine, ova nova crkva, bogosluženje je bilo na livadi i zamišljenom mjestu gdje je nekada bila crkva.

Sada, hvala Bogu i ljudima ovog kraja, imamo prelijep i jedninstven hram i narod ima gdje dolaziti i moliti se Bogu i svecima, rekao je prota Dragan Jović.

Uz zaslužen odmor na Crkvinama, učesnici staze svoje zalihe vode za piće dopunili su vodom sa Lučke česme koja se nalazi u krugu crkvene portre i koja takođe ima zanimljivu istoriju. O tome ipak nekom drugom prilikom, ili dogodine na novoj stazi, jer su svi učesnici obećali dolazak, a prihvatili u Turističkoj organizaciji.

Poslije fotografisanja „za uspomenu“, šetnja je, opet prelijepim krajolicima i tek olistale šume i šumarke, nastavljena prema Banovinama i mjestu polaska – Sjeversku i spomeniku Kralja Petra Prvog gdje su se šetači presvukli i preobuli u suvu odjeću i obuću i u autobus i na vojnički pasulj koga su na Borikama spremile radnice Turističke organizacije i Udruženja žena „Borike“, na čelu sa predsjednicom Ivanom Planojević, koje su šetače počastile i sa kolačima spremljenim na autohtoni, borički način.

I za kraj i nekoliko utisaka. Spomenko Ćirković (64), koji je radi staze i druženja sa rogatičkim planinarima sa sinom, koji je takođe planinar od malih nogu, privatnim automobilom došao iz Milića reče da planinari skoro 40 godina i prijatno je iznenađen ovom stazom. Zato evo me i dogodine, a u privatnom aranžmanu dolazim na Crkvinde, već na Ivanjdan, 7. jula. Preporučio bih i drugim da ovdje dođu. Bolji lijek za oči i dušu ne treba tražiti.

Dragiša Pečenica iako je Rogatičanin po rođenju, život je odveo u tuđinu i u Holandiji živio preko 30 godina uz ostalo baveći se likovnim stvaralaštvom na neobičan način – grebanjem slika i postao svjetsko ime u ovoj oblasti likovnog iskazivanja. Vratio se kući i najveći dio slobodnog vremena posvetio je planinarenju. Prvi put je na ovoj stazi i posebno na Crkvinama. Reče da je oduševljen pređenim, viđenim i doživljenim.

Među učesnicima šetnje boričkim stazama bilo je i 18 učenika Srednjoškolskog centra u Rogatici. Sa njima je bio i profesor Ranko Motika, bivši predsjednik rogatičkih planinara. Sa sjetom je pričao o zlatnom vremenu planinarstva u Rogatici, a i on je oduševljen ovim kratkim izletom u prirodu boričkog platoa. Ovo nam, reče još on, treba češće. Mnogi ne znaju kakve ljepote i znamenitosti, kao što su Crkvine, imamo.

Zadovoljan je i glavni „krivac“ za ovaj poduhvat, direktor Turističke organizacije Predrag Ujić. Zadovoljstvo je toliko da ćemo, obećavam, ovu stazu uvrstiti u vrh našeg plana rada za sveku narednu godinu uz neke nove sadržaje, reče on.

Tekst i foto: Sreten Mitrović