Zamjeniku načelnika Rudog povećana plata za 500 KM

06.12.2011.

Rudo

Ćirović naplatio Čolakovićevu ostavku

RUDO – Odbornici Skupštine opštine Rudo juče su zamjeniku načelnika opštine Vitomiru Ćiroviću povećali mjesečnu platu za 500 maraka u netu i izjednačili je sa platom načelnika koja je iznosila 3.000 maraka. U obrazloženju ovakvog postupka, rečeno je da je opština na ovaj način uštedila 27.500 maraka, jer više nema načelnika.

-Za ovo povećanje plate zamjeniku načelnika nema pravnog osnova. Činjenica je da će do oktobarskih izbora 2012. godine posao načelnika obavljati Vitomir Ćirović, jer je, sad već bivši načelnik Milko Čolaković prešao na dužnost direktora Republičkog fonda za zapošljavanje na Palama-kaže Rato Rajak, odbornik SRS RS i predsjednik Komisije za propise u SO Rudo.
Odbornici SNSD su povećanje plate Ćiroviću obrazložili potrebom, jer sada Ćirović u odnosu na Čolakovića nema zamjenika, pa ga treba nagraditi.

-Ubuduće ćemo i zamjeniku predsjednika SO Rudo, koji je volonter i prima mjesečno dvije odborničke plate u iznosu od 600 maraka, davati platu predsjednika opštine u iznosu od 2.500 maraka, kada predsjednik ode na godišnji odmor ili odsustvuje po drugom osnovu. Mi smo povećanjem plate Ćiroviću praktično uštedeli 27.500 maraka, koliko bi u narednom periodu plaćali zamjenika načelnika da Čolaković nije otišao sa funkcije- rekao je Dobrisav Milinković, predsjednik SO Rudo i predsednik Opštinskog odbora DNS.

To što ovo povećanje plate nema pravni osnov, jer zamjenik načelnika, voljom Izbornog zakona, ne postaje načelnik, jer da bi to postao morao bi na referendumu dobiti povjerenje od građana, a referenduma u poslednjoj izbornoj godine nema, a time ni načelnika, ovdašnju poziciju iz čijih redova je Ćirović, nije mnogo uznemirilo. A da je poštovan pravni osnov ušteda u budžetu bi bila veća od 33.000.maraka. Sve se odigrava po onoj- kada si moj, šta me briga za propise. A odbornici predstavljaju zakonodavnu vlast i iznad su izvršne vlasti oličene sada u Ćiroviću.

Sve ovo se događalo neposredno nakon usvajanja povećanja opštinskih administrativnih taksi za 100 i 150 posto u odnosu na dosadašnje, sa procjenom da će se, novim zahvatenjem iz džepova građana budžet opštine „obogatiti” za oko 15.000 maraka.