Kaznama tjeraju raftere iz RS

30.08.2013.

Rafting na Tari

FOČA – Turistički inspektori u Crnoj Gori presreću raftere iz Republike Srpske koji pređu granicu i zapute se prema Šćepan polju kako bi se spuštali niz Taru i naplaćuju im kaznu od 100 evra, a rafteri iz RS tvrde da to rade pritivzakonito.

– Inspektori tvrde kako obavljamo ovu djelatnost na teritoriji Crne Gore, a mi smo svi registrovani u Republici Srpskoj. Tara je međunarodna rijeka, nema utemeljenja da nam se naplaćuje bilo kakva kazna – rekao je predsjednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović.

On tvrdi da crnogorska strana ne poštuje ni potpisani protokol sa BiH prema kojem se rafteri iz RS tretiraju kao privrednici u tranzitu.

– Kada im pokažemo taj sporazum i ostale naše papire, oni kažu da to nije prošlo kroz njihove zakonske akte – rekao je Davidović.

On tvrdi da je zbog svih tih problema, neophodno izgraditi put desnom obalom rijeke Tare, čime bi izbjegli prelazak granice sa Crnom Gorom. U protivnom, rafting u Foči biće doveden u pitanje.

– Ukoliko put ne bude izgrađen, ovaj vid turizma se neće moći odvijati – rekao je Davidović.

Adaptacija starog puta uz Taru trebalo bi da počne po završetku turističke sezone, rekli su nadležni.

Rekonstrukciju ove saobraćajnice zajedničkim sredstvima pomažu Vlada RS, opština Foča, a podršku u mehanizaciji pružiće i Andrićgrad.

U opštini Foča kažu da urađen projekat trase puta i očekuje se da prođe kod Ministarstva trgovine i turizma RS.

– Tim projektom je predviđeno da koristimo sredstva resornog ministarstva, a partnersku podršku dobili bismo od Andrićgrada koji će nam besplatno ustupiti mašine i radnike – rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Makadam

Put desnom obalom Tare trebalo bi da bude makadamski, a vremenom bi se prešlo na modernizaciju. Trasa se, otprilike, podudara sa nekadašnjom trasom karavanskog puta, a cijelom svojom dužinom išao bi granicom Republike Srpske.