Centar za socijalni rad u Rogatici – nikad dovoljno para

18.01.2014.

Rajka Tomić

ROGATICA – Plan rada i finansija Centra za socijalni rad u Rogatici iz godine u godinu se povećava i uvijek na kraju planskog perioda neko ostane nezadovoljan.

– Razlog je, reče na posljednjoj sjedncii SO-e uz usvajanje planskih dokumenata za 2014. vršilac dužnosti direktora Centra Rajka Tomić, što stalno raste broj onih koji su u stanju socijalnih potreba. Primjera radi, stalnu novčanu pomoć lani je koristilo 54, a ove godine, uz strogu selekciju, plan je 60. Dodatak za pomoć i njegu drugog lica lani je dobivalo 255 korisnika, a ove godine plan je 280. U ustanovama socijalne zaštite lani je bilo 10 lica, a već se zna da će ih ove godine biti najmanje 12. Jednokratnu novčanu pomoć lani je koristilo 320 lica, a ove godine u planu je 350, pomoć u namirnicama lani je dobilo 200, a ove godine plan je 250, dok će pravo na subvencije za struju imati najmanje 600 korisnika i tako redom.

– Ovo su lani ostvarena i planska predviđanja, naglasila je Tomićeva. U prošloj godini planirali smo naše troškove u visini od 591.000 a izvršili 673.000 maraka. Opet razlog je povećanje broja korisnika, pa zbog toga će biti dobro ako ove godine ostanemo u planskim okvirima od 664.530 maraka, koliko je ukupan finansijski plan Centra, u čemu je učešće opštinskog budžeta u visini od 434.640 maraka, transferi jedinica lokalne samouprave 195.000 i ostali neporeski prihodi 34.000 maraka.

– Nama su, dodala je Tomićeva, poseban problem lica koja se obraćaju za jednokratnu novčanu pomoć. Dolaze iz kategorija nezaposlenih radnika i bolesnih čiji broj stalno raste.

Slično je i sa pomoći za njegu drugog lica. Starih, iznemoglih i bolesnih sve je više i oni nisu u stanju da se brinu o sebi. Praksa je pokazala da je za korisnike ovog prava najbolje kad ostaju u svojim kućama i stanovima, a za održavanje njihove lične higijene, čistoća prostorija, snadbjevanje životnim namirnicama i ostalo, angažovanje zdravih osoba. To se koristi gdje postoji šansa, ali to istovremeno donosi i materijalne izdatke Centru, reče na kraju v. d. direktora ove ustanove u Rogatici Rajka Tomić.