HE na Drini: Saopštenje za javnost

10.03.2014.

Hidroelektrane na Drini Višegrad

Nakon više medijskih istupa i iznošenja raznih neistina, pa i teških optužbi protiv ZP „HE na Drini“ a.d. Višegrad na temu kupovine poslovne zgrade u Andrićgradu i Projekta sanacije brane, od strane gospodina Miroslava Kojića, narodnog poslanika u NS RS, dajemo sledeće saopštenje.

Mi smo ponosni što se naše poslovne prostorije nalaze u kompleksu Andrićgrada, koji predstavlja kompleks od posebno interesa za Višegrad, a i za Republiku Srpsku, što i dokazuju posjete poznatih ličnosti i mnogobrojnih turista iz cijelog svijeta. Dobili smo zgradu koja se može smjestiti u bilo koji evropski grad, što nam potvrđuju svi oni koji nas posjete ovdje u novim prostorijama.

Organi preduzeća su proveli kompletnu zakonsku proceduru prilikom kupovine poslovne zgrade, pri čemu je izvršena prethodna procjena od strane renomirane svjetske procjeniteljske kuće, kao i procjena sudskog vještaka i studija opravdanosti uz komparativnu analizu sa drugim mogućim opcijama. Analize su pokazale da cijena izgradnje planirane poslovne zgrade na Trgu palih boraca (gradnja onemogućena zbog ograničenja Icomos-a) ne bi bila niža od one koliko je plaćena zgrada u Andrićgradu, jer bi se morao urediti trg i okolni prostor u skladu sa ranijim zahtjevima Icomos-a. Dakle, zgrada je kupljena u skladu sa zakonom direktnom pogodbom na osnovu svih relevantnih procjena njene vrijednosti.

Druga je priča što narodni poslanik pokušava, po ugledu na profesora Kusturicu, da pravi turistički kompleks na Trgu palih boraca u svrhu čega je lokalna vlast, čiji je lider gospodin Kojić, potrošila 6 miliona narodnih para, a da ništa novo nije stvorila u Višegradu izuzev zadovoljenja ličnih sujeta.

Što se tiče Projekta sanacije procjeđivanja, radi se o vrlo složenom i jedinstvenom projektu u Evropi. Problem se pojavio još tokom izgradnje objekta, a za 24 godine rada gubici su se uvećavali i dostigli cifru od 14,5 m3/sec. Nakon tri godine istraživanja i izrade projekta sanacije, ova uprava je smogla snage da donese odluku da se taj problem i riješi. Pored dodatnog obezbjeđenja stabilnosti brane, dobićemo značajne efekte na povećanju proizvodnje električne energije. Na međunarodnom tenderu posao je dobio konzorcijum Strabag-Zublin iz Austrije, a ne Niskogradnja koja je jedan od podizvođača, koji su izabrani od strane glavnog izvođača, tako da “HE na Drini” nema nikakve direktne veze sa njima, kako to poslanik iznosi.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom u skladu sa projektom čiju realizaciju stručno, pored našeg nadzora, prati i Institut Jaroslav Černi iz Beograda. Značajno je ovdje napomenuti da je na ovim poslovima zaposlen veći broj naših sugrađana i da se u Višegradu pored ovoga još pravi i gradi samo u Andrićgradu.

Zgrada HE na Drini u Andrićgradu

Radeći i izvršavajući odgovorno povjerene poslove i zadatke, a za razliku od nekih drugih, mi u HE smo spremni i otvoreni za bilo kakve kontrole i inspekcije, koje inače redovno dolaze i kontrolišu naše poslovanje. Kako aktuelna Uprava radi pokazuju i rezultati, ova Uprava je u 5 godina svoga rada ostvarila kumulativnu dobit u iznosu od 37.455.550,00 KM, a u prethodnih 11 godina od 1998-2009. godine, ostvarena je kumulativna dobit svega 5.893.810,00 KM.

Narodni poslanik bi trebao da zna da je dobio glasove Visegrađana i da promoviše Višegrad u najboljem svijetlu, a ne da pokušava da i ono sto je najbolje ukalja i ocrni na sve strane iznoseći pri tome tvrdnje samo njemu poznate i nastale u njegovoj glavi.

Moglo se ovako nešto i očekivati od čovjeka koji se u životu bavio samo službama i politikom, a da ništa konkretno do sada nije napravio. Posebno imajući u vidu da u svom mandatu nije nikada ušao u krug preduzeća, kako bi se upoznao sa poslovanjem i problemima sa kojima se susrećemo u radu.

Mišljenja smo da bi gospodin Kojić, u bavljenju politikom, trebao da ostavi uspješne privredne kolektive da rade svoj posao, jer ako bi se takav lider i njemu slični, ne daj Bože dograbio ove firme, HE bi mogla proći kao MHE „Rzav“ ili Napredak, Terpentin, Metalgas, Varda… projekti politike njega i njegovih istomišljenika. Očekujemo od narodnog poslanika da svoju energiju usmjeri na ispunjavanje svojih predizbornih obećanja; zapošljavanja, pokretanje privrede, investicija a ne da se bavi optužbama protiv Uprave jednog od najuspješnog kolektiva u RS-u.

Zar HE, koja svakodnevno na različite načine podržava i pomaže lokalne institucije i udruženja zaslužuje nekorektan odnos i prozivke od pojedinih lokalnih predstvanika vlasti, koji na ovaj način od HE „traže“ da više ne pomaže sport, kulturu, socijalu… Na njihovu žalost nećemo im ovu želju ispuniti.

Nemamo namjeru, a ni vremena da se putem medija prepucavamo sa isfrustriranim i odlazećim političarima, a ukoliko se ovakve optužbe ponove, ZP „HE na Drini“ a.d. Višegrad će tražiti zaštitu na sudu i dokazati da se ne radi o kriminalnim poslovima, već o domaćinskom odnosu prema povjerenoj imovini i poslovanju, što potvrđuju i rezultati poslovanja poslednjih godina i najveća investiciona ulaganja od početka rada, koji su poznati široj javnosti.

Uprava „HE na Drini“