Srednjoškolski centar u Rogatici – kako smanjiti broj izostanaka

18.03.2014.

Srednja škola u Rogatici

ROGATICA – Iako među srednjim školama u Republici Srpskoj nije sa zabrinjavajućim brojem izostanaka učenika sa nastave, u Srednjoškolskom centru „27 januar“ u Rogatici upalili su „crveno svjetlo“. Razlog je u tome što je na kraju prvog polugodišta tekuće školske godine ukupan broj izostanaka sa nastave dostigao cifru od 11.300 časova, ili 27 po svakom od 420 učenika koliko ih se školuje u ovoj ustanovi.

– Analitički gledano najviše su izostajali učenici trećeg stepena. Njih 35 izostalo je 1296 časova, ili čak 37 po učeniku. Za njima su učenici gimnazije sa po 27 i ekonomskih struka 25 časova po učeniku, kazuje direktor Centra Stevo Dokić.

Broj izuostanaka, opravdanih i neopravdanih, dodao je on, razlog je da smo se maksimalno uključili u program Ministarstva prosvjete i kulture i Pedagoškog zavoda Republike Srpske i provodimo predviđene akcije za smanjenje broja izostanaka koji su na nivou Republike prošle godine prešli cifru od 2,9 milion časova.

Stevo Dokić

– Kroz analizu razloga izostanke u našem Centru došlo se do zaključka da je najčešće svjesna opstrukcija nastave u cilju izbjegavanja loših ocjena i demotivacija za učenje koja raste iz godine u godinu, naglašava pedagog Danijela Krsmanović.

Ali, to je jedna strana ovog problema. Druga je i još više zabinjavajuća – olako pravdanje izostanaka od strane roditelja i porodičnih ljekara.

U nizu akcija koje se provode u školi u i na širem planu da se smanji broj izostanaka, rekoše sagovornici, Centar se obratio i ovdašnjem Domu zdravlja s molbom da se pojača kontrola i praćenje izostanaka i razdvoje stvarno opravdani i izostanci od oka i bez argumenata, ali ne na štetu zdravlja učenika.

Tražiće se i više razumjkevanja za ove probleme roditelja, koji često, kad su u pitanju izostanci, više vjeruju svojoj djeci, nego njihovim vaspitačima.

Što se tiče uspjeha u učenju, polugodište je završeno sa prosječnom ocjenom 2,90. Najbolji uspjeh je u gimnaziji, 3,51, kod učenika ekonomske struke, IV stepen, 2,68 i III stepena, 2,00.

Na kraju prvog polugodišta u učenju i vladanju najbolje je bilo odjeljenje II dva razreda gimnazije sa svega 9 (opravdanih) izostanaka po učeniku i 95 postotnoj prolaznosti sa prosječnom ocjenom 3,94. Ovo odjeljenje, čiji je razredni starješina Jelena Guslov, ako se šta ne promijeni do kraja školske godine, najozbiljniji je kandidat za jednodnevni izlet po želji većine, kojom škola već tradicionalno nagrađuje najbolje odjeljenje u učenju i vladanju.