Spriječen nezakonit promet 133,5 kilograma arome i uglja za paljenje nargile

11.12.2014.

Paketi nargile

VIŠEGRAD – Pripadnici Jedinice granične policije Višegrad i Uprave za indirektno oporezivanje BiH su 9. i 10. decembra 2014. godine u dva odvojena slučaja spriječili nezakonit promet 133, 5 kilograma arome i uglja za paljenje nargile.

Stotinu kilograma uglja za nargilu službenici JGP Višegrad otkrili su u grmlju prilikom obilaska područja između graničnih prijelaza Vardište i Kotroman (R. Srbija).

Radeći na otkrivanju porijekla nađene robe utvrđeno je da je prethodno u 4, 5 sati državljanin Bosne i Hercegovine H. B. K. (1958.) prijavio prijevoz 100 kilograma uglja za nargilu bez potrebne dokumentacije.

Predmet je ustupljen službenicima Uprave za indirektno oporezivanje koji su zabranili unos robe u BiH i naložili vozaču da navedenu robu vrati u R. Srbiju.

Spomenuto lice se vozilom udaljilo sa MGP Vardište u pravcu R. Srbije, a potom je ponovo u 4,35 sati evidentirano na ulazu u BiH bez robe. Nakon toga, službenici JGP Višegrad su obilaskom terena pronašli spomenutu robu, odnosno 5 paketa po 20 kilograma uglja za paljenje nargile porijeklom iz Indonezije.

Dan ranije, 9.12.2014. godine, na ulazu u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac prilikom granične kontrole teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, u kabini je otkriveno 33,5 kilograma arome za nargilu za koju vozač M.A. (1976.) nije posjedovao dokumentaciju. U toku je dalji rad na ovim slučajevima.