Borike ovih zimskih dana – Hotel čeka goste

23.01.2015.

Hotel Borike

ROGATICA – Iako je nakon rekonstrukcije u koju je utrošeno blizu 300.000 maraka, hotel „Borike“, koji radi u okviru DOO Planinskog dobra „Rogatica“ na Borikama, i po unutrašnjem interijru i vanjskom izgledu bolji nego je ikad bio u svojih 40 godina postojanja, nikako da u finansijskom pogledu stane na svoje noge.

– Otvorili smo širom vrata starim i novim gostima uz cijene koje se nisu mijenjale već više od dvije godine, ali posjeta je ispod svih očekivanja. Nudimo boravak u punom pansionu za svega 50 maraka po osobi. Polupansion je 45, a spavanje sa doručkom 40 maraka, reče rukovodilac Dobra Zora Gojković.

– Uz to, dodaje ona, i dalje u našoj ponudi je jahanje konja iz poznate ergele za 20 maraka po času, dok je vožnja kočijama ljeti, a saonicama zimi, 30 maraka po satu.

Zaduženim za rad hotela, jer Dobro u svom sastavu ima još farmu krava i ergelu konja arapske i bosansko-brdske pasmine, puno su očekivali od tekuće zime. Očekivanja se dosad nisu ispunila, a osnovni razlog, po njihovom mišljenju, je u tome što je sve manje novca u tzv. srednjem dijelu naroda, iz koga su najviše dolazili njihovi gosti.

Hotel Borike 2

Za primjer uzimaju nedavno proslavljene nove godine. Sa njihove strane sve je učinjeno da se one obilježe na najbolje mogući način, ali su i njihovi tradicionalni gosti ostajali kod kuće. Sve se završilo na polupraznim kapacitetima hotela koga sačinjava pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba. Tu je i apartman, lovačka soba i restoran sa 100 sjedišta, sala za poslovne sastanke, terasa i neograničen parking prostor i bližoj i daljoj okolini na jednoj i autohtona kuhinja u kojoj dominira nadaleko poznmati borički krompir i skorup-kajmak, cicvara u medu, uštipci, pura sa kajmakom i jagnjetina sa ražnja na drugoj strani..

Stanje u hotelu nešto je popravljeno posljednjih dana ovog mjeseca zahvaljujući boravku desetak lovaca iz Novog Sada i isto toliko iz Bijljeine, među kojima je bio i nekadašlji srpski fudbalski reprezentativac i prvotimac Partizana Mladen Krstajić. Jedan vikend ovdje je proveo sa porodicom i otišao zadovoljan župnik (načelnik) opštine Radlje kod Maribora u Sloveniji, Alan Bukovnik, koji je bio gost Teritorijalne vatrogasne jedinice u Rogatici.

Da hotelu i uopšte Borikama idu bolji dani je i najava nekih osnovnih škola iz Bijeljine da i narednog ljeta dovedu svoje učenike u školu prirode na ovu vazdušnu banju.

Uz to očekuje se da na Borike svrate i gosti Andrić-grada i Višegrada koji budu išli kopnom preko Sjemeća u Stari Brod radi obilaska tamošnjeg Spomen-obilježja koje podsjeća na stradalih preko 6000 Srba u ovom i susjed